Τσίπρας: Πήγαμε τη χώρα μπροστά – Kοιμάμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου

Η σύγκριση με το πού ήταν η Ελλάδα τέσσερα χρόνια πριν και πού είναι σήμερα «με κάνει να κοιμάμαι τα βράδια απολύτως ήσυχος με τη συνείδησή μου» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Πήγαμε τη χώρα πέντε βήματα πιο μπροστά. Έδωσα μέχρις εσχάτων μια μάχη για να τηρήσω και να τιμήσω την εντολή που μου έδωσε ο ελληνικός λαός το 2015, και αυτό το συνειδητοποίησε και ο τελευταίος Έλληνας, και αυτός που με κατηγορεί και εκείνος που θεωρεί ότι καλώς το έκανα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στον Alpha που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Όπως ανέφερε, «αν μείνει κάτι από αυτά τα 4,5 χρόνια – θα μείνουν και οι αστοχίες και οι παραλείψεις κ.ο.κ. – είναι ότι αυτή η κυβέρνηση πέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις: οι άλλοι έβαλαν τη χώρα σε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, εμείς την βγάλαμε».

Δήλωσε ακόμη πως «άξιζε τον κόπο να συγκρουστούμε για την περηφάνια και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού, δεν έχασε η χώρα από αυτήν τη σύγκρουση, κέρδισε».

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως το αποτέλεσμα των εκλογών είναι «ανοιχτό», εξαρτάται «από το πόσοι και ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν» και απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους σημείωσε πως «ο λαός τώρα που του δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσει προς τα μπροστά, δεν πρέπει να επιλέξει το όχημα που τον οδήγησε στον γκρεμό».

«Ο κόσμος δεν έχει οργή όπως το 2012 ή το 2015, εκτίμησε ο πρωθυπουργός, χωρίς να παραλείψει να υπογραμμίσει ότι δεν δόθηκε η ευκαιρία – με επιλογή των πολιτικών του αντιπάλων – να γίνει μια ουσιαστική αντιπαράθεση, να ενημερωθεί ο κόσμος, να καταλάβει το διακύβευμα των εκλογών αυτών.

Για την απόφασή του να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, ο κ. Τσίπρας είπε πως πήρε «μια έντιμη πολιτική απόφαση που ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία του και την περπατησιά του στην πολιτική». Άλλωστε, «στις ιστορικές στιγμές με ενδιαφέρει το αποτύπωμα που αφήνω – και αυτή ήταν η όλη μου πορεία. Εμείς αφήσαμε αποτύπωμα και στο Μακεδονικό, και στην προσπάθεια να βγούμε από τα μνημόνια» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν σε περίπτωση ήττας του στις εκλογές θα παραδώσει ο ίδιος στον αντίπαλό του, ο κ. Τσίπρας είπε πως αυτό είναι αυτονόητο κομμάτι του πολιτικού πολιτισμού, αλλά «ο προκάτοχός μου δεν είχε το κουράγιο να τηρήσει». «Στη ζωή και στην πολιτική, καθένας πρέπει να γνωρίζει να κερδίζει αλλά και να χάνει, και να ξανασηκώνεται και να ξανακερδίζει» συμπλήρωσε.

Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην κυβέρνηση. «Ευελπιστώ να είμαι εδώ για να συνεχίσουμε μια προσπάθεια (…) και τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να συνεχίσουμε μια – δύσκολη – πορεία, αλλά προς τα εμπρός», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως «το κρίσιμο είναι να κάνεις συμβιβασμούς χωρίς να χάνεις τους στόχους και τις αξίες σου», με την προσθήκη πως «δεν έχει αλλάξει το μέταλλό μου, οι αξίες μου».

Οι λανθασμένες επιλογές σε πρόσωπα

Ερωτηθείς για το μεγαλύτερο λάθος του, αυτό όπως ανέφερε, ήταν οι επιλογές του σε πρόσωπα. Κάποιοι, όπως παρατήρησε, διεκδικούσαν την προβολή τους και την ικανοποίηση του ναρκισσισμού τους, την ώρα που εκείνος διεκδικούσε μια καλύτερη πορεία για τη χώρα. Ανέφερε επίσης ότι από τις πιο δύσκολες στιγμές του, είναι όταν ανακοινώνει σε συνεργάτες του ότι θα τους αντικαταστήσει.

Για τον Πάνο Καμμένο

Για τον Πάνο Καμμένο είπε πως: «Δεν τον έδιωξα, αλλά φτάσαμε σε σημείο καμπής όπου υπήρχε υπαρξιακό ζήτημα για το μέλλον της χώρας και της κυβέρνησης».

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή…», ανέφερε, προσθέτοντας πως ορισμένες φορές οι άνθρωποι θέλουν να ακούν αυτά που τους βολεύουν, και όχι την πραγματικότητα. Επικαλέστηκε δε, σύσκεψη που είχε για το Μακεδονικό με τους κ. Κοτζιά και Καμμένο, με τον τότε υπουργό Εξωτερικών να περιγράφει τα στάδια συμφωνίας με το βόρειο γείτονα. Άρα, την αλήθεια την ήξερε επακριβώς ο κ. Καμμένος, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Για την οικογένειά του

Ο κ. Τσίπρας μίλησε επίσης για τη σύντροφό του, Μπέτυ Μπαζιάνα, για τα παιδιά τους, και το πώς ο ίδιος, παρά το ανελαστικό πρόγραμμά του, είναι παρών όποτε χρειαστεί, στα πάρτυ τους, στο μπάσκετ, στο σχολείο κ.ο.κ., αν και το βάρος πέφτει λίγο μεγαλύτερο στη σύντροφό του, όπως αναγνώρισε. Αναφέρθηκε επιπλέον και στο μόνο κοινό χρόνο που έχει με τους γιους του, από την ώρα που τους ξυπνάει ως την ώρα που θα τους πάει στο σχολείο. «Είμαι ένας κανονικός άνθρωπος…» πρόσθεσε.

Η ξενάγηση στο Μαξίμου και ο Ομπάμα

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Αλ. Τσίπρας ξενάγησε το δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ στο Μέγαρο Μαξίμου, του μίλησε για τους ηγέτες με τους οποίους συναντήθηκε και είπε πως ξεχωρίζει από όλες τις διεθνείς προσωπικότητες, τον Μπάρακ Ομπάμα, και για τη συναισθηματική νοημοσύνη που τον διακρίνει. Ακόμη παρουσίασε κάποια από τα δώρα που του χάρισαν πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More