Τ. Θεοδωρικάκος: Κανένας δήμος εκτός του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» παρουσίασε σήμερα ο υπουργός εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, με την παρουσία περισσότερων από 70 δημάρχων και των τριών περιφερειαρχών.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Χαϊνά

«Βασικός μας στόχος είναι να μην μείνει ούτε ένας δήμος εκτός προγράμματος. Κάθε γωνιά της Ελλάδας πρέπει να ωφεληθεί, είναι μεγάλη κοινωνική αναγκαιότητα» ανέφερε ο υπουργός προσθέτοντας πως το προηγούμενο πρόγραμμα είχε τεράστιο πρόβλημα καθώς δεν είχε καμία εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με εξαίρεση τα 134 εκ. δανεισμού σε σύνολο 1,2 δις. ευρώ.

«Αυτό που πρυτάνευσε ήταν να σώσουμε τα έργα», τόνισε και προσέθεσε ότι τα 109 έργα της Μακεδονίας, προϋπολογισμού 240 εκ. ευρώ θα μεταφερθούν άμεσα στο νέο πρόγραμμα.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως τα 2,5 δις. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από τον περασμένο Μάρτιο μέσω του μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενδέχεται να αυξηθούν, καθώς υπάρχει συμφωνία με την Τράπεζα Επενδύσεων για επιπλέον 1 δις. ευρώ.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία, η ίδια η αυτοδιοίκηση θα διαμορφώσει αυτό το πρόγραμμα» επισήμανε ο ίδιος, συνεχίζοντας «είναι μία τεράστια πρόκληση που πρέπει από κοινού να φέρουμε εις πέρας».

Αναφέρθηκε ξεχωριστά στις προσκλήσεις για αγροτική οδοποιία, για δράσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως επίσης και στην αντισεισμική προστασία στα σχολεία, ώστε όλα τα παιδιά να νιώθουν ασφαλή.

«Είναι στο χέρι μας να γράψουμε χρυσές σελίδες στην αυτοδιοίκηση» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας πως ο καλύτερος τρόπος για να οργανωθεί και να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, είναι η πολύ καλή σχέση μεταξύ των περιφερειών και των δήμων.

Καράογλου: Το πρόγραμμα αποτελεί πολυδιάστατη θεσμική τομή, χάρη στην οποία ξημερώνει μία νέα εποχή

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου συγκεκριμένα ανέφερε «Με το νέο πρόγραμμα φροντίσαμε να χτίσουμε την δική μας γέφυρα ασφαλείας, στηρίζοντας την αυτοδιοίκηση στον καθημερινό αγώνα. Περιφέρειες και δήμοι κράτησαν και συνεχίζουν να κρατούν».

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως το πρόγραμμα θα αποτελέσει «πολυδιάστατη θεσμική τομή. Μέχρι το 2023 κάθε πόλη και κάθε χωριό της Ελλάδας, θα αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής, με νέα έργα, και περίπου 40.000 θέσεις εργασίας. Είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο, και αυτό ήταν άλλωστε το όραμα του Τρίτση».

Καταλήγοντας, τόνισε πως τα έργα δεν έχουν χρώμα, ούτε αντιμετωπίζονται με κομματικές παρωπίδες, με τη ρητή δέσμευση ότι κανένα έργο δεν θα χαθεί.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα «ρεαλιστικό, ουσιαστικό και αποτελεσματικό», καθώς μέσα σε 12 μήνες έγιναν πράγματα που δεν έγιναν σε 12 χρόνια. «Έχουμε καταφέρει την καλύτερη δυνατή συνεργασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα έρθει να συμπληρώσει το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο που είναι το ΕΣΠΑ» κατέληξε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του προγράμματος ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ανέφερε ότι είναι ένα πρόγραμμα δίκαιο και δημοκρατικό και μπορεί να αξιοποιηθεί από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο δήμο της χώρας. Στη συνέχεια προσέθεσε «Είναι τα περισσότερα χρήματα που δόθηκαν στην αυτοδιοίκηση. Είναι αληθινά χρήματα».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου από την μεριά του χαρακτήρισε το πρόγραμμα «φωτεινό και αισιόδοξο, σε αυτές τις δύσκολες και μαύρες μέρες. Απευθύνεται από τον μεγαλύτερο δήμο, μέχρι και τον τελευταίο και πιο μικρό. Στις καινοτομίες του προγράμματος είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά το συνδιαμορφώνουν ο α’ και β’ βαθμός αυτοδιοίκησης».

Ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου συμπλήρωσε πως είναι το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα για την τοπική αυτοδιοίκηση, και πως όλοι οι δήμοι πρέπει να έχουν, όσο το δυνατόν, έναν σύγχρονο και ταυτόχρονο βηματισμό. «Η ΚΕΔΕ λόγω και της συμμετοχής της στην επιτροπή αξιολόγησης θα συνεργαστεί προς όφελος όλων των δήμων της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως ένα «εξαιρετικό χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο» τονίζοντας την ανάγκη να γίνουν οι διαδικασίες αξιοποίησής του «πολύ σύντομα και πολύ απλά για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Την αγωνία του για το μέλλον και την κατάσταση που επικρατεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εξέφρασε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης, καθώς όπως ανέφερε «μετά την απόφαση για απολιγνιτοποίηση χάνουμε τον μεγαλύτερο εργοδότη που καλύπτει 50% του ΑΕΠ». Ο κ. Κασαπίδης κατέληξε λέγοντας ότι εναποθέτει τις ελπίδες του στον ίδιο τον πρωθυπουργό λέγοντας πως «εναποθέτω τις ελπίδες μου στον πρωθυπουργό της χώρας, και εμείς με την σειρά μας θα καταθέσουμε την ψυχή μας, καθώς είναι μία εθνική υπόθεση και όχι μόνο της Δυτικής Μακεδονίας».

Με την σειρά του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Μέτιος ανέφερε πως τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση είναι τρία. Ανέδειξε τους πόρους ως το πρώτο πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως είπε αυτό το πρόβλημα λύνεται ικανοποιητικά από το πρόγραμμα. Το δεύτερο είναι οι διαδικασίες και η γραφειοκρατία που υπάρχει και το τρίτο είναι το προσωπικό, καθώς έχουν αποδεκατιστεί πολύ σημαντικές υπηρεσίες.

Τέλος, τις έντεκα προσκλήσεις του προγράμματος παρουσίασαν αναλυτικά στους δημάρχους στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More