ΥΜΑΘ: Πραγματοποιήθηκε η Πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Πραγματοποηθηκε για πρώτη φορά στο ΥΜΑΘ σήμερα, 25 Μαΐου στην αίθουσα των συνεδριάσεων η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρατηρητηρίου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο υπό την παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, του Πρύτανη του Α.Π.Θ. κ. Νικόλαου Παπαϊωάννου και του Διευθυντή του ΔΠΜΣ Διακυβέρνηση-Περιφερειακή Ανάπτυξη του Α.Π.Θ. κ. Θεόδωρου Χατζηπαντελή.

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Από τους βασικούς σκοπούς του Παρατηρητηρίου είναι η διεπιστημονικού, διεθνικού και διαχρονικού χαρακτήρα έρευνα ζητημάτων που άπτονται σε τρεις διακριτές ενότητες.

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Μακεδονίας -Θράκης τόνισε τα εξής: «Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο το οποίο αποκτούμε μέσα από τη συνέργεια και τη συνεργασία με το ΑΠΘ. Πιστεύουμε πολύ στις συνεργασίες και τις συνέργειες για αυτό και με ένα καταξιωμένο ίδρυμα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη καταλήξαμε σε αυτή τη συνεργασία με τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο. Μέσα από το διάλογο μέσα από τις συνεργασίες που θα προκύψουν μέσα από το θεσμό του Παρατηρητηρίου ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε ότι θα συμβάλλουμε ακόμα περισσότερο στην εδραίωση της Δημοκρατίας της ασφάλειας της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή που είναι και το ζητούμενου. Θα διαθέσουμε χώρο εντός του Διοικητηρίου όπου και θα στεγάζεται το Παρατηρητήριο».

Η πρώτη αφορά τη μελέτη του πολιτικού περιβάλλοντος στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, η δεύτερη τη μελέτη των θεσμών της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και η τρίτη την πολιτική κουλτούρα στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Διακυβέρνησης – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Α.Π.Θ., Θεόδωρος Χατζηπαντελής μίλησε για τον σκοπό του Παρατηρητηρίου και τη συνεργασία με το υπουργείο της Βόρειας Ελλάδας: «Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι να αναλύσει την περιοχή έτσι ώστε να αποτελέσει ένα εργαλείο με ποιοτικά στοιχεία και αποτελέσματα. Το υπουργείο Βορείου Ελλάδας συνεισφέρει και για τη συνεργασία μας ως χώρα και για την ανάπτυξη διμερών και πολυμερών σχέσεων που έχουμε με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της περιοχής. Μια από τις πρώτες δράσεις που θα έχουμε θα είναι η προσπάθεια να δούμε ποιες ήταν οι πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης που ζούμε σε όλη αυτή την περιοχή που έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά».

Για χρήσιμα συμπεράσματα κάνει λόγο ο Πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Παπαϊωάννου που θα βγουν από τη συγκεκριμένη μελέτη και δηλώνει σίγουρος για την επιτυχία αυτής της ενέργειας: «Η παρουσία του ΑΠΘ είναι ουσιαστική και ο στόχος είναι η εξωστρέφεια και η μελέτη όλων εκείνων των πολιτικοκοινωνικό οικονομικών φαινομένων που υπάρχουν στα κράτη μέλη της Βαλκανικής, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έτσι ώστε να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα και μα χρησιμοποιηθούν από το κάθε κράτος έτσι ώστε να να βελτίωση σε διαφορά «σημεία» που πιθανόν υπάρχουν ατέλειες ή προβληματισμοί τη δράση του».

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More