Όπως είπαν οι ειδικοί σε συνέντευξη τύπου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού, έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας συστήνεται στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο και με αρτηριακή υπέρταση, στα άτομα με οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, στους παχύσαρκους, στους καπνιστές, στα άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών και, τέλος, στα άτομα με καταγωγή από την Αφρική, την Ασία και τη Νέα Ζηλανδία.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού ήταν αφιερωμενη στην γυναίκα, καθώς συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η ΧΝΝ είναι περισσότερο πιθανό να εμφανιστεί στις γυναίκες με μέση επίπτωση 14%, ενώ στους άνδρες η επίπτωση είναι 12%.

Στην Ελλάδα παρουσιάζεται αύξηση των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη τύπου, το 2016 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 10.453 ασθενείς, που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση σε 164 κέντρα αιμοκάθαρσης, 713 ασθενείς που υποβάλλονταν σε περιτοναϊκή κάθαρση σε 33 μονάδες περιτοναϊκής κάθαρσης και 2.651 μεταμοσχευμένοι σε πέντε μεταμοσχευτικά κέντρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Νεφρολογικής Εταιρείας, το 2015 ο αριθμός των ασθενών που εντάχθηκε σε αιμοκάθαρση στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα υψηλός, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Αντίθετα ο αριθμός των ασθενών, που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού – η οποία προσφέρει στους ασθενείς με ΧΝΝ τελικού σταδίου καλύτερη ποιότητα ζωής και μεγαλύτερη επιβίωση σε σύγκριση με την αιμοκάθαρση ή την περιτοναϊκή κάθαρση – ήταν από τους χαμηλότερους, 11 ασθενείς ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Περίπου το 8-10% του ενήλικου πληθυσμού ανά την υφήλιο πάσχει από κάποιου βαθμού χρόνια νεφρική νόσο. Το 2030 αναμένεται ο αριθμός των ατόμων, τα οποία θα πάσχουν από ΧΝΝ τελικού σταδίου και θα υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, να φθάσει τα 5,4 εκατομμύρια, περίπου διπλάσιος από τον αριθμό τους το 2010.

«Οι νεφροί επιτελούν πολλές και σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Αποβάλλουν τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού και την περίσσεια νερού, ρυθμίζουν την ισορροπία των χημικών στοιχείων του σώματος, συμμετέχουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, διατηρούν υγιή τα οστά και την καρδιά και βοηθούν στην παραγωγή αίματος (ερυθρών αιμοσφαιρίων).

Όταν η νεφρική λειτουργία μειωθεί κάτω από ένα επίπεδο, εμφανίζεται νεφρική ανεπάρκεια, που έχει ως συνέπεια την εμφάνιση επιπλοκών από όλα σχεδόν τα όργανα και συστήματα του οργανισμού. Πρόκειται για μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, η οποία απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα της ΧΝΝ δεν γίνονται αντιληπτά. Είναι δυνατόν κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην εμφανίζει συμπτώματα!

Η έγκαιρη, λοιπόν, διάγνωση της νόσου είναι κρίσιμη, καθώς η επαρκής θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της, προλαμβάνοντας την ανάγκη για σοβαρή ιατρική παρέμβαση, αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή ακόμη και μεταμόσχευση νεφρού. Σε πρώιμο στάδιο η διάγνωση της ΧΝΝ μπορεί να γίνει με τις συνήθεις εξετάσεις ούρων ή αίματος», εξήγησε η πρόεδρος της ΕΝΕ, καθηγήτρια νεφρολογίας και διευθύντρια Νεφρολογικής Κλινικής ΑΠΘ, Αικατερίνη Παπαγιάννη.