«Φάκελος» βήχας: Ένας οδηγός με όσα χρειάζεται να γνωρίζει κάθε μανούλα

Η πολύωρη παραμονή των μικρών μαθητών στις σχολικές αίθουσες, ο μη επαρκής αερισμός των κλειστών χώρων καθώς και η παράβλεψη βασικών κανόνων υγιεινής από τα παιδιά,

είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους ξέρουμε πως αργά ή γρήγορα, συμπτώματα όπως ο πυρετός, η μπουκωμένη μύτη και ο βήχας, θα χτυπήσουν την «πόρτα» μας.

Ένα παιδί είναι ικανό να αντέξει αρκετά συμπτώματα, με δυσκολία όμως υπομένει τον ενοχλητικό και επίμονο βήχα. Διότι όχι μόνο παρεμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητές του, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζει τον ύπνο του και δεν το αφήνει να ξεκουραστεί επαρκώς. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, ο βήχας του παιδιού μπορεί να προκαλέσει έντονη ανησυχία στους γονείς, οι οποίοι προσπαθούν να εξακριβώσουν από πού προέρχεται.

Ξηρός βήχας

Εάν το μικρό σου παραπονιέται ότι αισθάνεται μία ενοχλητική φαγούρα στον λαιμό, η οποία συνοδεύεται από έντονο βήχα, χωρίς όμως έκκριση βλέννας, τότε μιλάμε για ξηρό βήχα. Ο ξηρός βήχας οφείλεται συνήθως σε κάποιο κοινό κρυολόγημα ή γρίπη, ασθένειες εξαιρετικά κοινές στις μικρές ηλικίες, ενώ εμφανίζεται συχνότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για να μπορέσει το μικρό σου να κοιμηθεί ανενόχλητο, μπορείς να προμηθευτείς ένα σιρόπι με βάση το μέλι.

Παραγωγικός βήχας

Από την άλλη πλευρά, αν παρατηρήσεις πως ο βήχας του μικρού σου προκαλεί παραγωγή βλέννας, τότε πλέον μιλάμε για τον λεγόμενο παραγωγικό βήχα. Οι βασικές αιτίες εμφάνισής του οφείλονται είτε σε κάποια ιογενή λοίμωξη είτε σε κάποια μικροβιακή, με το χρώμα της βλέννα να αλλάζει από περίπτωση σε περίπτωση.

Πηγή: mothersblog.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More