Φάμελλος: Επίκαιρη ερώτηση για τη συμφωνία που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ για νέα ΝΟΜΕ

Επίκαιρη ερώτηση για τη συμφωνία που ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με την Κομισιόν για τη θεσμοθέτηση στην ουσία δημοπρασιών ΝΟΜΕ, με market test, μέχρι να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ το 2023, κατέθεσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Η ερώτηση γίνεται σε συνέχεια της δημοσιοποίησης της έκτης (6ης) Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν, στις 20 Μάϊου, όπου αναφέρεται σε μηχανισμό που διαπραγματεύεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και θα επιτρέπει την πρόσβαση ανταγωνιστών της ΔEΗ σε μερίδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή σε νέα ΝΟΜΕ.

Αφενός, το ΥΠΕΝ δεν έχει ενημερώσει για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν και αφετέρου δεν έχει απαντήσει σε καμία από τις ερωτήσεις που έχουν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το Επιχειρησιακό Πλάνο της ΔΕΗ και το μέλλον της εταιρείας, που οφείλει να λαμβάνει υπόψη και να ενσωματώνει οποιοδήποτε σχεδιασμό για την πρόσβαση των ανταγωνιστών της στην παραγωγή της ΔΕΗ.
Φαίνεται ότι, παρότι ο αρμόδιος Υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, τον Νοέμβριο του 2019, κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξυπηρετούσε συμφέροντα με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο, όπως έλεγε, αναφερόμενος στις δημοπρασίες ποσοτήτων ΝΟΜΕ που τις “χρέωνε” ψευδώς αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ γνώριζε πως είχαν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου με τους θεσμούς από το 2013-14, τώρα, ξεπερνάει τον ίδιο του τον εαυτό, σχεδιάζοντας νέο μηχανισμό ΝΟΜΕ, έως να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες.

Ερωτάται συγκεκριμένα ο αρμόδιος Υπουργός ποιο είναι το σχέδιο που έχει συμφωνήσει με τους Κομισιόν για μηχανισμό ΝΟΜΕ με market test και ποια θα είναι η επίπτωση του εν λόγω μηχανισμού στη ΔΕΗ.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More