Χαλκιδική: Αυτό είναι το χωριό που εξάγει Πολιτισμό & Τέχνη

Τα τελευταία χρόνια η Άφυτος ή Άθυτος ή Άφυτις Χαλκιδικής εξάγει τον πολιτισμό σε όλη χώρα μέσω της τέχνης και της δημιουργίας.

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου 

Την προηγούμενη χρονιά η ομάδα «Εθελοντές Αφύτου» με υπεύθυνο τον Βασίλη Παυλή, δημιούργησαν μία συλλογή έργων από τενεκέδες τυριού που κοσμούν σε καθημερινή βάση διάφορα σημεία του χωριού, ενώ φέτος την «σκυτάλη» πήραν οι παλιές και παραδοσιακές εξώπορτες σπιτιών της Αφύτου. Στόχος, η μετατροπή τους σε έργα τέχνης από μαραγκούς που διαμένουν στο συγκεκριμένο μέρος.

Ουσιαστικά, γίνεται η αποτύπωση των παλιών πορτών πάνω σε καμβά με πινέλα και μπογιές, ενώ στο τέλος θα εκτεθούν σε κεντρικά καφέ του χωριού, όπως έγινε πέρσι με τους τενεκέδες τυριού. Με αυτό τον τρόπο οι ντόπιοι, αλλά και οι επισκέπτες του χωριού θα δουν και πάλι την καλλιτεχνική πλευρά των ανθρώπων της Αφύτου.

Πρωτεργάτης σε αυτό το εγχείρημα γι’ ακόμη μία χρονιά ήταν ο υπεύθυνος των «Εθελοντών Αφύτου», Βασίλης Παυλής.

«Στόχος μας είναι η ανάδειξη αυτών των παλαιών πορτών και πόσο αξιόλογες είναι με το πέρασμα των χρόνων. Υπάρχουν γύρω στις 100 πόρτες αυτή τη στιγμή και κάποιες πιο καινούργιες που δημιουργήθηκαν με το παλιό σχέδιο. Επίσης, το βλέπουμε και ως μία πρόταση ως προς του ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών για τη συμβολή της διατήρησής τους με τα χρώματα που ήταν βαμμένες τότε» τονίζει ο κ. Παυλής στο Thesstoday.gr

Η προσπάθεια που γίνεται είναι πανελλαδική και συμμετέχουν πάνω από 70 ζωγράφοι αυτή τη στιγμή, ενώ καθημερινά ο αριθμός των εθελοντών αυξάνεται.

Επί προσθέτως, υπάρχουν πόρτες που «αγγίζουν» έναν αιώνα από τη δημιουργία τους. Ο ίδιος εξιστορεί στο Thesstoday.gr: « Αυτές οι πόρτες δημιουργήθηκαν από ξυλογλύπτες πριν από 80 χρόνια περίπου. Τις περισσότερες και με τα ξυλόγλυπτα σχέδια τις έφτιαξε ο Γιώργος Καραμαύρος, ο οποίος έμαθε από τον πατέρα του, που είχε μαθητεύσει ξυλογλυπτική στη Πετρούπολη της Ρωσίας, ενώ υπάρχουν ξυλόγλυπτα έργα του και στο Άγιο όρος».

Το χωριό της Αφύτου δίνει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες επαγγελματίες και μη να δημιουργήσουν και να δώσουν «ζωή» με έντονους χρωματισμούς σε αυτές τις πόρτες και να δοθεί επιτέλους και πάλι η απαιτούμενη αξία και ταυτότητα σε αυτό τον τόπο.

Τέλος, οι δράσεις δεν τελειώνουν εκεί για τους «Εθελοντές Αφύτου». Εκτός από τους 70 πίνακες που έχουν ως αποκλειστικό θέμα της πόρτες του χωριού, έχουν σταλθεί πάνω από 300 έργα σε τενεκέδες από τυρί. Επίσης, «πήραν ζωή» δεκάδες παγκάκια που ήταν σπασμένα και οι στάσεις των λεωφορείων «άλλαξαν» όψη, δίνοντας μία πιο ευχάριστη νότα στους τουρίστες που επισκέπτονται το μικρό και γραφικό χωριό της Χαλκιδικής.

Η Άφυτος συνεχίζει σε καθημερινή βάση, παρόλο τις δυσκολίες της πανδημίας του κορωνοϊού να εξάγει τον πολιτισμό και να μοιράζει χρώμα και πνοή σε όλη τη χώρα για ένα πιο «πολύχρωμο» αύριο.

*Οι μαραγκοί που συμμετέχουν στη δράση με τις παλιές εξώπορτες είναι οι εξής: Καραμαύρος Γιώργος και Μιχάλης, Μυλωνάς Νίκος, Βαρβαρέζος Δημήτριος και Γιάννης, Χριστόδουλος Πάνος ,Γρηγορίου Ρήγας, Πανταζής Πανταζίδης, Χρήστος Καραμαύρος, Γιώργος Παυλής, Δημοσθένης Καραγιαννιός, Πανταζίδης Γιάννης και Σωκράτης, Βασίλης Χαμπέζος και Περικλής Παυλής.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More