Χαλκιδική: Χαμένη η τουριστική σεζόν – Μεγάλο πλήγμα η απώλεια Σέρβων τουριστών

Απογοητευτική θα είναι όπως φαίνεται η τουριστική σεζόν στη Χαλκιδική, μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την είσοδο των Σέρβων τουριστών στη χώρα.

της Χριστίνας Μισιρλή

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και η συνέχεια προβλέπεται άκρως ανησυχητική για τον κλάδο. “Όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου καλή σεζόν και δύσκολα θα αλλάξει κάτι στη συνέχεια. Η πληρότητα για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο είναι στο 15%-20% στο 75% των καταλυμάτων που έχουν ανοίξει”, δήλωσε στο ThessToday.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Χαλκιδικής, Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.

Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρει ότι η απαγόρευση εισόδου των Σέρβων τουριστών στη χώρα αποτέλεσε ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στη Χαλκιδική της τάξης του 60%-65%. “Οι Σέρβοι είχαν τη δυνατότητα να γεμίζουν τα οικονομικά καταλύματα και οι υπόλοιποι τουρίστες αναγκάζονταν να πηγαίνουν στα υπόλοιπα δωμάτια τα οποία είναι και αυτά εξίσου καλά με εξαιρετικές παροχές. Χωρίς αυτούς η διαθεσιμότητα θα είναι μεγάλη”, είπε και επισήμανε ξανά ότι η χρονιά δεν γυρνάει και θα είναι σίγουρα χαμένη.

Κάθε χρόνο στη Χαλκιδική

Αναφορικά για το ποιοι τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Χαλκιδική ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι “παραδοσιακά έχουμε τουρίστες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τσεχία, την Πολωνία και την Ουγγαρία”.

Ανέκαθεν η Χαλκιδική βασιζόταν στον οδικό τουρισμό. Φέτος λόγω της πανδημίας οι οδικές μετακινήσεις θα αποτελέσουν “σανίδα σωτηρίας” μιας και οι επισκέπτες θα αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια στο δικό τους όχημα, δίχως να συνωστίζονται στα λεωφορεία και τα πλοία.

“Η Βόρεια Μακεδονία είναι σημαντικός παράγοντας και πελάτης, καθώς αφήνει αρκετά χρήματα και στην εστίαση. Μάλιστα, οι τουρίστες από τη Β. Μακεδονία έχουν κλεισμένα τουριστικά συμβόλαια με καταλύματα στην Κασσάνδρα”, σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου. “Ο κλάδος θα δουλέψει χωρίς Σέρβους και με λίγους Βούλγαρους”, υπογράμμισε.

“Τις προηγούμενες χρονιές σε μικρότερο ποσοστό είχαμε Ουκρανούς και Ρώσους. Φέτος δεν θα έχουμε καθόλου. Μέχρι την απαγόρευση των Σέρβων η πληρότητα των καταλυμάτων ήταν στο 25%. Έχουν γίνει ακυρώσεις και τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα η πληρότητα να κατέβει κάτω από 20%”, δήλωσε ανήσυχος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ενώ με μία μικρή δόση αισιοδοξίας ελπίζει το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου να πάνε καλύτερα τα πράγματα, καθώς θα έχει μπει στο “παιχνίδι” και η ελληνική αγορά.

Η τουριστική σεζόν ενδέχεται να μην πάει καλά και τον Σεπτέμβριο, καθώς τα σχολεία θα ανοίξουν νωρίτερα και οι οικογένειες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τις διακοπές τους.

Για καταλύματα που θα μείνουν κλειστά ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι από τα 2.100 που έχουν πάρει άδειες, δεν θα λειτουργήσουν τα 800.

Τι γίνεται με το ξενοδοχείο καραντίνας στη Χαλκιδική

Μέχρι αυτή την ώρα η Χαλκιδική έχει μείνει χωρίς ξενοδοχείο καραντίνας δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στη διαχείριση των κρουσμάτων. Η πρώτη ανησυχία σημειώθηκε όταν τρεις Σέρβοι τουρίστες έφτασαν στη Χαλκιδική πριν κλείσουν τα σύνορα. Επρόκειτο για ένα ζευγάρι που βρίσκονταν στη Νέα Ποτίδαια και μία γυναίκα που βρίσκονταν στο Νέο Μαρμαρά.

Τελικά, οι τρεις Σέρβοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους με δική τους επιθυμία, ενώ η Πολιτική Προστασία επιβεβαίωσε πως τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια πίσω.

Ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι τις επόμενες ώρες θα έχει βρεθεί λύση για το ποιο ξενοδοχεία θα δέχεται τους φορείς του κορωνοϊού.

Προσφορές για να προσελκύσουν τον κόσμο 

Οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων και οι ξενοδόχοι παρόλο τον “πονοκέφαλο” που τους έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, αφουγκράζονται την αδυναμία των τουριστών και έχουν ξεκινήσει να κάνουν προσιτές προσφορές όσον αφορά τον αριθμό των διανυκτερεύσεων.

“Γίνονται ήδη πολλές προσφορές σε διανυκτερεύσεις. Μπορεί στις πέντε μέρες διανυκτερεύσεων να δώσουν συν δύο μέρες δώρο ή στις δέκα μέρες να πάρουν τρεις μέρες δωρεάν που αν κάτσεις να το υπολογίσεις είναι 30% έκπτωση. Οι προσφορές είναι κυρίως στις διανυκτερεύσεις για να μην αλλάξει η τιμή της βραδιάς.”, εξήγησε.

“Τον Αύγουστο ίσως να μην υπάρχουν γιατί είναι η μόνη περίοδος μέσα στο καλοκαίρι που υπάρχει ζήτηση”, πρόσθεσε.

Προσκυνηματικός τουρισμός

Πλήγμα για τη Χαλκιδική αποτελεί και η έλλειψη Ρώσων τουριστών που καθιερωμένα κάθε χρόνο το Άγιον Όρος. “Είναι διαφορετικός ο θρησκευτικός τουρισμός. Υπάρχει προτίμηση του πρώτου ποδιού. Οι τουρίστες πάνε κυρίως στην Κασσάνδρα. ο Άθως έχει πληγεί αρκετά φέτος. Τα πράγματα δεν είναι καλά αλλά είμαστε καλύτερα από τα νησιά”, ολοκλήρωσε.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More