Χαρδαλιάς από Θεσσαλονίκη: Περιοχές της Ελλάδας στο “κόκκινο” (VIDEO)

Σύσκεψη με 38 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιείται αυτήν την ώρα παρουσία του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, στα γραφεία της ΠΕΔ-ΚΜ, στη Θεσσαλονίκη.

του Στράτου Λούβαρη 

Τον κ. Χαρδαλιά υποδέχθηκε ο Ιγνάτιος Κεϊτεζίδης ο οποίος σε λίγες ημέρες θα αναλάβει και επίσημα καθήκοντα προέδρου στην ΠΕΔ-ΚΜ.

Τα αντιπλημμυρικά έργα, τα σχέδια για την αντιμετώπιση των έντονων φαινομένων με στόχο την καλύτερη καθημερινότητα του πολίτη, ο σημαντικός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και η “δύναμη” του εθελοντισμού κυριάρχησαν στις δηλώσεις τόσο του κ. Χαρδαλιά, όσο και του νέου προέδρου της ΠΕΔ-ΚΜ Ιγνάτιου Καϊτεζίδη και του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη.

Όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας στόχος είναι σε συνεργασία με τη τοπική αυτοδιοίκηση “να θεραπεύσουμε αρρυθμίες και παθογένειες δεκαετιών”.

“Μία είναι η προτεραιότητα, ένα είναι το στοίχημα, η ζωή, οι περιουσίες των συμπολιτών μας και η διάσωση του φυσικού Περιβάλλοντος” τόνισε, ενώ όπως είπε πλέον – εφόσον στις 30.10.2019 ολοκληρώθηκε το σχέδιο δράσης των αντιπλημμυρικών και η εγκύκλιος έχει πάει σε όλους τους δημάρχους, τους περιφερειάρχες και τους εμπλεκόμενους φορείς και δεν υπάρχουν δικαιολογίες πλέον για μπαλάκι ευθυνών. Είναι ευθύνη δική μας να παρακολουθούμε ποιοι κάνουν αυτό που πρέπει, την ώρα που πρέπει, έτσι ώστε ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας να μην κατάρρευση”, σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιας στις 25 Νοεμβρίου παρουσιάζονται και τα δύο σχέδια που αφορούν στην διαχείριση των συνεπειών από πλημμύρες και πυρκαγιές. “Είναι λυπηρό ότι έπρεπε να περιμένουμε από το 2013 για να αναθεωρήσουμε το σχέδιό μας, όμως σιγά σιγά, μαζί με το σχέδιο που αφορά τους σεισμούς, τον Ιανουάριο, να θωρακίσουμε από πλευράς διαδικασιών και δράσεων και την τοπική αυτοδιοίκηση και όσους εμπλέκονται στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας”.

Όσο αφορά τις πλημμύρες ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως “υπάρχουν περιοχές σε όλη την Ελλάδα που είναι στο “κόκκινο”. Όπως είπε “ήταν το πρώτο crash test που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Υπήρχαν προβλήματα. Ήταν δύσκολη βραδιά για την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και την Αττική”, αναφορικά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών και τα προβλήματα που προκάλεσε η «Βικτώρια» σε περιοχές της χώρας.

Σημαντική προτεραιότητα για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χαρακτήρισε την πολιτική προστασία, ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. “Με αυτή τη λογική υποδεχόμαστε το Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ένα συνάδελφο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο οποίος στο λίγο διάστημα που λειτουργεί σε αυτή τη θέση και ότι αφορά την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων, σημείωσε εξαιρετική επιτυχία και είχα τη ευκαιρία να ενημερωθώ για τι πτυχές του νέου σχεδιασμού που έχει προχωρήσει και θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα”.

“Πραγματικά και εμείς οι αυτοδιοικητικοί ζητούμε σύγχρονο μοντέλο που θα καλύπτει τις παθογένειες του παρελθόντος και την αυτοδιοίκηση πρωταγωνίστρια και συνομιλήτρια των σημαντικών πρωτοβουλιών” είπε.

“Δυστυχώς με τις κλιματικές αλλαγές στον κόσμο τα ζητήματα των έκτακτων καιρικών φαινομένων έχουν γίνει τακτικά πια, άρα όλοι θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις. Εμείς ως αυτοδιοικητικοί δηλώνουμε έτοιμοι θα συνεργαστούμε και στο καινούργιο μοντέλο, θέλουμε να είμαστε ισότιμοι συνομιλητές και να συμμετέχουμε ενεργά και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του. Και από αυτήν την πλευρά θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή” δήλωσε ο κ. Καϊτεζίδης. “Εμάς ως Τ.Α μας ενδιαφέρει να υπάρχει ένας σχεδιασμός που πρέπει να περιλαμβάνει και την πρόληψη και την οργάνωση και την αντιμετώπιση την ώρα που εξελίσσεται ένα φαινόμενο, αλλά και τη βραχεία αποκατάσταση μετά το φαινόμενο. Το σκέλος της ερώτησης αφορά το τελευταίο βραχίονα δηλαδή την αποκατάσταση. Εμείς σαφώς ως αυτοδιοικητικοί Θα πιέσουμε γιατί καταλαβαίνεται ότι είναι περιοχές άμεση ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης για τα έργα αποκατάστασης” πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, τόνισε πως και στο θέμα της πολιτικής προστασίας ισχύει το αρχαιοελληνικό “το προλαμβάνειν εστί καλύτερο του θεραπεύει”.

Όλη η Ευρώπη, όπως είπε, έχει επενδύσει στην πρόληψη, λαμβάνονται μέτρα, γίνεται εκπαίδευση των πολιτών, ενεργοποιούνται οι πολίτες, στελεχώνονται οι υπηρεσίες και εξοπλίζεται η Τ.Α. “Σε όλη την Ευρώπη το θέμα της πολιτικής προστασίας είναι αρμοδιότητα αποκλειστική αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς η χώρα μας είναι μακράν πίσω. Με χαρά άκουσα τον Γενικό Γραμματέα για όσα έχει δεσμευθεί και υποσχεθεί. Εμείς εφόσον κινηθεί προς την κατεύθυνση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου για τις ουσιαστικές αρμοδιότητες με στελέχωση και με εξοπλισμό της Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο θα είμαστε συμμέτοχοι αλλά θα είμαστε και ενεργοί με όλες μας τις δυνάμεις”.

Ούτως ή άλλως, συνέχισε ο κ. Δανιηλίδης, χωρίς να έχουν την αρμοδιότητα οι περισσότεροι δήμοι έχουν αγοράσει εξοπλισμό με δικούς τους πόρους και έχουν κινητοποιήσει τις εθελοντικές ομάδες. “Πρέπει η πολιτεία να εκσυγχρονίσει τη λειτουργία των εθελοντικών ομάδων για να είμαστε ασφαλείς και εμείς που τους χρησιμοποιούμε” σημείωσε ο δήμαρχος. Για το Σέιχ Σου Κληθείς να απαντήσει για το δάσος του Σέιχ –Σου και τη τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, λόγω του φλοιοφάγου εντόμου, ο κ. Δανιηλίδης τόνισε πως υπάρχει σοβαρό και μεγάλο θέμα. “Είναι τεράστια καταστροφή που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα έχουν ξεραθεί ή έχουν προσβληθεί. Αυτά τα οποία ήδη έχουν κοπεί θέτουν σε κίνδυνο τις συνοικίες που συνορεύουν με το δάσος σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων. Υπάρχει κίνδυνος εάν δεν προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δασαρχείου και του υπουργείου να κάνουν αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να συγκρατήσουν όχι απλά το νερό. Γιατί με τα εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας και κλαδιών, καταλαβαίνετε όλη αυτή η φερτή ύλη σε μια καταρρακτώδη βροχή τι φαινόμενα μπορεί να δημιουργήσει όχι μόνο τις κατοικίες αυτών των ανθρώπων, αλλά και την ίδια τους τη ζωή”.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More