Χ. Παππάς: Εθελοντικά αλλάζουμε τον κόσμο

Ο εθελοντισμός δεν είναι παρά η ηθελημένη προσφορά υπηρεσιών, δίχως το κίνητρο υλικής ανταμοιβής, αλλά προς όφελος της κοινωνίας. Πρόκειται για την αυτόβουλη συμμετοχή του ενεργού πολίτη σε κάποιο κοινωφελή σκοπό.

Γράφει ο Χρήστος Παππάς, δικηγόρος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό “Ναι στη Θεσσαλονίκη”

Συνηθίζεται να λέγεται πως ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής και όχι απλά κάποιο χόμπι, μια δραστηριότητα με την οποία το άτομο γεμίζει τον ελεύθερο χρόνο του. Όσο για το κίνητρο, αυτό εντοπίζεται στην ανθρώπινη προσφορά, στην ενεργή συμμετοχή σε μια μικρή αλλαγή, που με την σειρά της και σε συνδυασμό με τις δράσεις του συνόλου, θα οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη.

Η ΧΑΝΘ είναι τρόπος ζωής για μια ζωή, μιας και πραγματώνει και προωθεί τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά με διάφορα προγράμματα και δράσεις. Στην ομάδα του προγράμματος Ψυχοκοινωνικής και Νομικής Υποστήριξης Μονογονεϊκών Οικογενειών, που τελεί υπό τον συντονισμό κοινωνικής λειτουργού, συμπεριλαμβάνονται επίσης νομικοί και ειδικοί ψυχικής υγείας.

Προσωπικά, συμμετέχω ενεργά στο πρόγραμμα από το 2012 παρέχοντας δωρεάν καθοδήγηση και ενημέρωση σε μονογονεϊκές οικογένειες. Τα συνήθη θέματα που καλούμαι να αντιμετωπίσω αφορούν ζητήματα που ανακύπτουν μετά την διάσπαση της οικογένειας και συγκεκριμένα το τρίπτυχο επιμέλειας/ γονικής μέριμνας- επικοινωνίας- υποχρέωσης διατροφής, καθώς και την επεξήγηση των εννοιών αυτών.

Μέσα από την προσωπική μου εμπειρία έχω παρατηρήσει πως σ’ ένα πρώτο στάδιο συνήθως οι γονείς επικεντρώνονται στις μεταξύ τους διαφορές ως πρώην σύντροφοι και σύζυγοι, γεγονός που προκαλεί εντάσεις. Έτσι, στοχεύουμε στην προώθηση της ιδέας πως η χρήση του τέκνου ως όπλου, επιδρά αρνητικά στην κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη του. Ως εκ τούτου, ο καθοδηγητικός μας άξονας είναι το συμφέρον του.

Ενημερωτικό έντυπο από παλαιότερη δράση για μονογονεϊκές οικογένειες

Είναι πολύ θετικό και ευχάριστο να παρατηρεί κανείς την αλλαγή στην στάση των γονέων, καθώς και το πόσο ευνοϊκή είναι αυτή για το τέκνο, τους ίδιους τους γονείς, αλλά και για εμάς που συνεργαζόμαστε μαζί τους. Στην ΧΑΝΘ τα τελευταία οκτώ χρόνια γίνομαι μάρτυρας αυτής της αλλαγής και της βοήθειας που λαμβάνουν οι οικογένειας και είναι πραγματικά τιμή μου και χαρά μου που είμαι μέρος αυτής της προσπάθειας, όχι μόνο ως νομικός, αλλά και ως ενεργός πολίτης.

Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Aρθρα-Απόψεις»  δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι απαραίτητα του thesstoday.gr.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More