Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος: Χωρίς εκπροσώπους… εκπροσωπούν τους εαυτούς τους!

Χωρίς εκπρόσωπο σε 72 Ιερές Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας είναι ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, που παρουσιάζεται πως εκπροσωπεί τον εφημεριακό κλήρο όλης της χώρας μας!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ειδικού συνεργάτη του Thesstoday.gr, τα επίσημα εγγεγραμμένα mέλη που έλαβαν μέρος στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2017, δεν ξεπερνούν τα 380 άτομα και συμμετέχουν σε αυτόν ιερείς μόνο από 10 Ιερές Μητροπόλεις. Με βάση μάλιστα το Μητρώο Μελών του Συνδέσμου, όπως φαίνεται από το επίσημο πρακτικό των προηγούμενων εκλογών (2014), που έχουμε στα χέρια μας, στις εκλογές εκείνες του 2014 ψήφισαν επίσημα 347 εγγεγραμμένα μέλη, προερχόμενα μόνο από 10 Ιερές Μητροπόλεις.

Στις εκλογές του 2017, σύμφωνα με το ψηφοδέλτιο, συμμετείχαν στις εκλογές  κληρικοί προερχόμενοι από τις Ιερές Μητροπόλεις Ζιχνών, Αργολίδος, Χίου, Κηφισίας, Περιστερίου, Πατρών, Πειραιώς, Γλυφάδος, Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Ιλίου. Δεν έλαβαν μέρος, καταγγέλλοντας την εκλογική διαδικασία για ωμή παρεμπόδιση συμμετοχής τους στις εκλογές, καθότι δεν τους δόθηκαν ψηφοδέλτια από την Επιτροπή, όπως φαίνεται σε σχετικό έγγραφο-αίτημα μέλους του ΙΣΚΕ, ιερείς των ιερών Μητροπόλεων Κίτρους, Καρπενησίου, Λευκάδος και το μεγαλύτερο ποσοστό των κληρικών της Ι.Μ. Αιτωλοακαρνανίας.

Στις 26 Ιανουαρίου 2017, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας, Αναστάσιος Πετρόπουλος, με ΦΕΚ αρ. Φύλλου 29, όρισε με βάση τις διατάξεις του Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση, ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος, τους π. Ευάγγελο Φεγγούλη ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον π. Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μισθωτών Δημοσίου Τομέα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με τετραετή θητεία, που λήγει τον Ιανουάριο του 2021!

Από τότε ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης συμμετείχε συνεχώς στις συνεδριάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μισθωτών Δημοσίου Τομέα, στα Γραφεία του ΕΦΚΑ στην Αθήνα, κάνοντας συχνές παρεμβάσεις και έγγραφα ερωτήματα προς την κεντρική διοίκηση, που αφορούν το εφάπαξ, αλλά και την συνταξιοδότηση χηρείας των πρεσβυτέρων.

Τόσο ως μέλος του Δ.Σ. του  καταργηθέντος ΤΠΔΥ, όσο και ως μέλος του Δ.Σ. της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μισθωτών Δημοσίου Τομέα του ΕΦΚΑ, ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης, αντιμετώπισε πολλά θέματα εν ενεργεία, αλλά και συνταξιούχων κληρικών, που δεν ήταν εγγεγραμμένοι στον ΙΣΚΕ, όπως και μείζονα θέματα που αφορούσαν πολλές ενορίες ως νομικά πρόσωπα.

Με την ιδιότητα αυτή κλήθηκε τις προηγούμενες μέρες στα ΜΜΕ, να τοποθετηθεί και για το μείζον θέμα που προέκυψε μετά την συνάντηση και το κοινό ανακοινωθέν του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας και του πρωθυπουργού.

Στις τοποθετήσεις του μάλιστα για το πολύ σημαντικό αυτό θέμα ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης, ζήτησε την παραμονή του σημερινού καθεστώτος που αφορά τους κληρικούς και την διασφάλιση των εργασιακών των δικαιωμάτων, συνιστώντας ψυχραιμία στους αδελφούς του και εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για την υπεράσπιση των δικαίων των κληρικών.

Το ερωτήματα που προκύπτουν από το ρεπορτάζ είναι ιδιαίτερα σημαντικά:

1. Πως μπορεί Διοικητικό Συμβούλιο ενός Συνδέσμου με 380 Μέλη να εκπροσωπεί 9500 κληρικούς; Δηλαδή βρίσκονται εκτός Συνδέσμου το 96,2% των κληρικών της Ελλαδικής Εκκλησίας.

2. Γιατί είναι εκτός ΙΣΚΕ, χρόνια τώρα πάνω από 9.000 κληρικοί από 72 Ιερές Μητροπόλεις; Τι έκανε ο ΙΣΚΕ να εγγράψει νέα μέλη;

3. Τους κληρικούς από τις 72 άλλες Μητροπόλεις, ποιος τους εκπροσωπεί;

Μήπως ήλθε η στιγμή να δημιουργηθεί ένας νέος Φορέας που θα μετέχουν στο σύνολό τους όλοι οι κληρικοί της Ελλαδικής Εκκλησίας, με νομική υπηρεσία, με ειδικούς συμβούλους για τα θέματα που τους απασχολούν, όπως συμβαίνει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης,  όπου στην εκεί Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης, συμμετέχουν ΑΠΑΝΤΕΣ οι κληρικοί της;

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More