AUTh SEG Student: Η Κοιτασματολογία “μέσα από τα μάτια” φοιτητικής ομάδας του ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)

Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε “πέσει”, ακόμη και τυχαία, “πάνω” σε κάποιο ντοκιμαντέρ με αντικείμενο τη μορφολογία του εσωτερικού φλοιού της Γης, δηλαδή τα πετρώματα από τα οποία αποτελείται, τις ιδιότητες που αυτά έχουν και τις διεργασίες που τα σχηματίζουν.

Η επιστήμη που ασχολείται με τα παραπάνω ονομάζεται Γεωλογία και μας αποκαλύπτει πολύ ενδιαφέρονται στοιχεία για τον κόσμο που ζούμε.

Ρεπορτάζ: Ναπολέων Παπαδόπουλος

Η Γεωλογία χωρίζεται σε κλάδους. Ένας από αυτούς είναι η Κοιτασματολογία ή Οικονομική Γεωλογία. Είναι ο κλάδος που ασχολείται με την ανεύρεση κοιτασμάτων, τα οποία πρόκειται να αξιοποιηθούν βιομηχανικά. Για αυτό και ο όρος “οικονομική”.

Με τον κλάδο αυτό ασχολείται με τεράστια επιτυχία από το 2015 η ερευνητική ομάδα AUTh SEG Student Chapter, η οποία αποτελείται από 35 προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και προδιδακτορικούς φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακαδημαϊκός Σύμβουλος (Faculty Advisor/Sponsor) της ομάδας είναι ο είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Μέλφος.

Στις δράσεις της ομάδας συγκαταλέγονται μηνιαίες συναντήσεις των μελών και παρουσιάσεις θεμάτων ειδικού ενδιαφέροντος, ασκήσεις υπαίθρου αλλά και διαλέξεις γεωεπιστημόνων του ιδιωτικού και ακαδημαϊκού τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ημερίδα που συνδιοργανώνει η ομάδα με το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ στο ΚΕΔΕΑ του πανεπιστημίου με θέμα “Βασικά και χρήσιμα μέταλλα, από το μάγμα έως την κυκλική οικονομία”, την Τρίτη 7 Απριλίου 2020. Η ημερίδα θα απευθύνεται κυρίως στους φοιτητές, τους ερευνητές και τους καθηγητές του Τμήματος Γεωλογίας, αλλά και των υπολοίπων Τμημάτων του ΑΠΘ.

Η AUTh SEG Student εντάσσεται στη μεγάλη οικογένεια της SEG (Society of Economic Geologists), η οποία ιδρύθηκε το 1919 και έθεσε ως στόχο της την προώθηση και ανάπτυξη της επιστήμης της Κοιτασματολογίας, όπως αυτή εξελίσσεται από τα πρώτα στάδια της αναζήτησης των κοιτασμάτων και της επιβεβαίωσης των αποθεμάτων μέχρι τα τελικά στάδια της απόληψης των ορυκτών πρώτων υλών.

Ακόμη, στόχοι της ένωσης είναι η κοινοποίηση και μεταλαμπάδευση της ερευνητικής εργασίας, η διατήρηση υψηλά επιστημονικώς καταρτισμένων μελών αλλά και η επαφή και συνεργασία επιστημόνων, ακαδημαϊκών, ιδιωτών και στελεχών της βιομηχανίας, με κοινό ενδιαφέρον το αντικείμενο της Οικονομικής Γεωλογίας.

Για τη σταδιακή ένταξη των μελλοντικών κοιτασματολόγων- οικονομικών γεωλόγων και νυν φοιτητών στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, η SEG ενθαρρύνει την ίδρυση τοπικών φοιτητικών παραρτημάτων (student chapters), τα οποία έχουν ως σκοπό την προώθηση των στόχων της ένωσης, μέσω της ανάπτυξης της μελέτης των ορυκτών πρώτων υλών και των κοιτασμάτων τους και της κατανόησης των διαδικασιών έρευνας, εκτίμησης, παραγωγής, με παράλληλη επένδυση στη διάχυση της γνώσης μέσω δημοσιεύσεων, σεμιναρίων, συναντήσεων και ασκήσεων υπαίθρου.

Ο θεσμός των φοιτητικών παραρτημάτων, όπως το παράδειγμα της AUTh SEG Student Chapter, λειτουργεί σε 27 χώρες τις τελευταίες δεκαετίες και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο να φέρει σε επαφή φοιτητές από διαφορετικές χώρες και φοιτητές με ειδικούς γεωεπιστήμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο, τα ερευνητικά κέντρα και τη βιομηχανία.

Το ThessToday.gr επικοινώνησε με τη γραμματέα της AUTh SEG Student Chapter, Ευτυχία Περιστερίδου, η οποία μίλησε για τους στόχους που θέτει η ομάδα για το μέλλον: “Πρόσφατα συμμετείχαμε στο 1o Flea Market του ΑΠΘ με σκοπό να διοργανώσουμε μια άσκηση υπαίθρου στο Λαύριο. Γενικότερα, θέλουμε να φέρουμε τους φοιτητές πιο κοντά σε θέματα Κοιτασματολογίας. Στην ομιλία που θα διοργανώσουμε τον Απρίλη θα μιλήσει ένας Ιταλός καθηγητής, ο οποίος είναι ειδήμων στον τομέα των κοιτασμάτων”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το πώς αισθάνεται η ίδια που αποτελεί μέλος της ομάδας, η Ευτυχία τόνισε πως νιώθει πολύ τυχερή: “Νιώθω τυχερή γιατί μέσω της ομάδας δίνονται πολλές ευκαιρίας για να έρθουμε πιο κοντά στην κοιτασματολογία. Όλοι οι κλάδοι της Γεωλογίας θέλουν ‘πολύ ύπαιθρο’, οπότε είναι σημαντικό που υπάρχει η ομάδα. Επιπλέον, οι ομιλίες και οι ημερίδες που διοργανώνονται στο πλαίσιο της ομάδας είναι ιδιαίτερα βοηθητικές”, σημείωσε.

Τέλος, το ThessToday.gr επικοινώνησε με τον Ακαδημαϊκό Σύμβουλο της ομάδας και Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ, Βασίλη Μέλφο, ο οποίος σημείωσε πως η ύπαρξη ομάδων, σαν την AUTh SEG Student Chapter, είναι πολύ σημαντική: “Μας ενδιαφέρει οι φοιτητές να μην ασχολούνται μόνο με το πρόγραμμα σπουδών, το οποίο  είναι κοινό για όλους. Με την ομάδα αυτή, δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς που έχουν ένα εξειδικευμένο ενδιαφέρον στο αντικείμενο της Κοιτασματολογίας, να έχουν μια εξωστρέφεια σε διάφορες δράσεις. Το έργο της ομάδας είναι πολύ σημαντικό. Είναι μια εξαιρετικά ενεργή ομάδα που έχει αρκετούς φοιτητές. Στόχος της ομάδας είναι αφενός να μεγαλώσει και αφετέρου να υπάρχει η δυνατότητα να παίρνουμε τις χρηματοδοτήσεις από την Παγκόσμια Ένωση Κοιτασματολόγων, για να γίνονται οι δράσεις όλο και περισσότερες αλλά και καλύτερες”, είπε χαρακτηριστικά.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More