Comic N’ Play: Πέντε καλλιτέχνες μιλούν για τη φετινή έκθεση

Κάτω από πρωτόγνωρες για τα δεδομένα της διοργάνωσης συνθήκες πραγματοποιείται το 19ο Comic N’ Play, με θέμα “Οι σκέψεις των άλλων”, το οποίο μπορεί να επισκεφτεί κανείς από την άνεση του σπιτιού του και να έρθει σε επαφή με έργα αναγνωρισμένων αλλά και νέων σκιτσογράφων που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα.

Της Ελίνας Τουκουσμπαλίδου

Παρότι μέσα στο 2020 τα περισσότερα φεστιβάλ και οι διοργανώσεις ακυρώθηκαν, το Comic N’ Play, η μακροβιότερη έκθεση κόμικς στην Ελλάδα, είναι για 19η χρονιά εδώ, από το 2001. Πώς είναι όμως η διοργάνωση για τους ίδιους τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν; Γνωρίστε πέντε από αυτούς:

Κωνσταντίνος Κάτσος

 

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το σχέδιο;

Θα προσπαθήσω να αποφύγω την κλισέ απάντηση “από μικρό παιδί σχεδιάζω” και θα πω ότι σχεδιάζω στοχευμένα, οργανωμένα και “ενήλικα” από το 2017. Πρώτα με σκίτσα πρόχειρα και γρήγορα για να γελάμε με τα παιδιά μου και μετά για να εκφράσω όλες τις αμπελοφιλοσοφίες του κρανίου μου.

Πόσες φορές έχεις συμμετάσχει στο Comic N’ Play;

Δύο φορές από κοντά και μια μέσω Wi-Fi. Για μένα, το 2018 ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε έκθεση οπότε νιώθω ήδη “ερωτευμένος” με τη διοργάνωση και είναι τιμή μου να υπάρχω εκεί μέσα.

Πώς είναι η φετινή εμπειρία της έκθεσης για σένα;

Δεν έχω και πολύ καλό ίντερνετ είναι η αλήθεια… Αλλά σίγουρα ενθουσιάστηκα με την ιδέα! Και εννοείται ότι ένιωσα 13 χρονών, σαν να παίζω Doom στον υπολογιστή που έπαιρνε μπρος με μανιβέλα, αλλά αντί για τέρατα είχα μπροστά μου απίθανα έργα καλλιτεχνών. Σαφέστατα χωράνε βελτιώσεις και πειραματισμοί, αλλά θεωρώ ότι το αποτέλεσμα ήταν πανέμορφο. Ίσως και λίγο συγκινητικό. Δεν ξέρω γιατί.

Πώς είναι η περίοδος της καραντίνας; Δημιουργική, δύσκολη;

Αυτά τα δύο ακριβώς! Έχει τις ιδιαιτερότητες του ο τρόπος που βιώνουμε τα πάντα αυτόν τον χρόνο αλλά προσαρμοστήκαμε (κάποιοι). Ναι, έπεσε μπόλικη μαγειρική, πολύ διάβασμα, πολλή δουλειά, βάλαμε και γυαλιά από τον υπολογιστή αλλά ναι, υπήρξε παραγωγικότητα αλλά λίγος χρόνος. Και φυσικά, πάντα λείπουν τα ερεθίσματα που έχεις στην “κανονική” ζωή.

Τι ξεχώρισες από τη φετινή διοργάνωση του Comic N’ Play;

Το στήσιμο και τα βήματα που ακούγονταν όταν περπατούσες στην έκθεση. Σαφέστατα ήταν ωραίο το να βλέπεις τα σχέδια τόσων ανθρώπων έστω και από ψηφιακή απόσταση. Μου έκανε θετική εντύπωση το πόσοι καλλιτέχνες συμμετείχαν. Ότι τόσος κόσμος άφησε τα βάρη του (όπως και κάθε χρονιά, άλλωστε, αλλά φέτος ένα παραπάνω) και έκανε ο καθένας κάτι για να γεμίσουν οι τοίχοι έργα. Είναι απίστευτο.

Τι θα συμβούλευες τα παιδιά που ξεκινούν τώρα τα βήματά τους στο σχέδιο;

Να κάνουν λάθη. Να παρατηρούν όσους θαυμάζουν. Να διαβάζουν ατελείωτα κόμικ. Και όταν νιώσουν έστω και απειροελάχιστη αυτοπεποίθηση και σιγουριά, έστω και μηδαμινή, να αρχίσουν να φτιάχνουν ιστορίες.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες επιρροές σου;

Ηθικά, ο πατέρας μου. Μουσικά, οι Beatles και ο Noel Gallagher. Σκιτσογραφικά, νομίζω όλοι. Σαφέστατα, ξεχωρίζω δύο τρεις αλλά επειδή όπως είναι λογικό συνέχεια επηρεάζεσαι από καλλιτέχνες, θα ήταν άδικο να έχω μια περιορισμένη λίστα. Σ’ αυτό που φτιάχνω γενικά σαν στυλ, νομίζω ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με έχουν επηρεάσει όλοι οι έλληνες κομιξάδες.

Τα έργα ποιών σκιτσογράφων θα μας συμβούλευες να δούμε οπωσδήποτε;

Θα πρότεινα τα εξής χωρίς σειρά προτίμησης:

1) Hard Rock του Tasmar
2) Aλεξάνδρεια του Νικόλα Στεφαδούρου
3) Γυρνώ σαν νυχτερίδα του Πέτρου Χριστούλια
4) Μια καρδιά για τον Λεοντόκαρδο του Ηλία Κυριαζή
5) Νύφες του Δράκουλα του Γιάννη Ρουμπούλια
6) Ω, θεέ μου του Τomek

Και είναι άπειρα ακόμα. Ατελείωτοι καλλιτέχνες, ατελείωτη λίστα. Σαφέστατα αγαπάμε/ προτιμάμε/ στηρίζουμε ελληνικά κόμικ. Και Μπάτμαν.

Instagram: konstantinoskatsos

Κλήμης Κεραμιτσόπουλος

Έχοντας συμμετάσχει και προηγούμενες χρονιές στη διοργάνωση, πώς σου φαίνεται η φετινή ψηφιακή έκθεση;

Αν και γενικά δεν είμαι φαν των ψηφιακών δρώμενων, πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια της φετινής διοργάνωσης είναι ξεχωριστή και πολύ καλά έπραξε και προχώρησε αυτήν τη μορφή διεξαγωγής του μακροβιότερου φεστιβάλ κόμικς στην Ελλάδα.

Σαφώς και δεν μπορεί να συγκριθεί με τις προηγούμενες εκθέσεις για τον απλούστατο λόγο ότι λείπαμε εμείς με τη φυσική μας παρουσία και φυσικά και ο τόσος κόσμος που αγκαλιάζει την έκθεση κάθε χρόνο. Αυτό δυστυχώς είναι ένα πλήγμα που μας έχει επηρεάσει όλους.

Τι έχεις ξεχωρίσει από το 19ο Comic N’ Play;

Αυτό που ξεχωρίζει κάθε χρόνο και ξεχωρίζει και φέτος, είναι οι θεματικές της διοργάνωσης. Το να σκιτσάρεις μια ιστορία με την θεματική “Οι Σκέψεις των Άλλων” ήταν σίγουρα μια πρόκληση, ακριβώς όπως και κάθε χρόνο, αν και για μένα που είμαι “νέο αίμα” στον χώρο, είναι μόλις η τρίτη μου συμμετοχή.

Μίλησέ μας για το δικό σου έργο στην έκθεση και στον κατάλογο.

Η δική μου ιστορία με τίτλο “Κεκλεισμένων των θυρών” έχει να κάνει με την περίφημη – διαβόητη για κάποιους ίσως – φράση του Σαρτρ πως “Η κόλασή μου είναι οι άλλοι”. Ο τίτλος είναι παρμένος από το ομώνυμο θεατρικό του μεγάλου φιλοσόφου. Με χιουμοριστικό τρόπο μάς απεικονίζει έναν τυπάκο χαμένο στον μικρόκοσμο των δικών του σκέψεων,
θεωρώντας και αυτός όπως και όλοι μας, πως ο κόσμος όλος περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του. Όταν όμως έρχεται και αντιμέτωπος με τις σκέψεις των υπόλοιπων ανθρώπων, που είναι εμπόδιο στις δικές του, τελικά πνίγεται από αυτές. Αισιόδοξο, δεν μπορείς να πεις!

4. Εξαιτίας της πανδημίας έχουν ακυρωθεί πολλές εκθέσεις και φεστιβάλ. Πώς σου φαίνεται που το Comic N’ Play είναι ακόμα εδώ παρά τις δύσκολες συνθήκες;

Είναι πραγματικά αξιέπαινο και αξιοθαύμαστο που η διοργάνωση δεν πτοήθηκε από τις δυσμενείς για τον χώρο συνθήκες και πραγματοποίησε και φέτος το φεστιβάλ, έστω και ψηφιακά. Όπως είπα, θα προτιμούσα την φυσική του μορφή, αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια. Σε έναν χώρο που είναι πολύ δύσκολο να κρατηθείς ζωντανός και να σε αγκαλιάσει ο κόσμος, που δεν είναι όλοι το ίδιο δεκτικοί στο καινούριο ή το διαφορετικό, η κίνηση του Comic N’ Play έχει βαρύνουσα σημασία. Είναι μια πραγματικά εξαιρετική κίνηση για να στηρίξει εμάς τους κομιξανθρώπους και ευχαριστώ πραγματικά για αυτό.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το σχέδιο;

Σε επίπεδο σκίτσου πάρα πολλά χρόνια, παιδιόθεν, όμως σε επίπεδο κόμικς, η πρώτη μου εμφάνιση έγινε το 2017 στο πρώτο τεύχος του Μπλε Κομήτη, με την πρώτη μου αυτοέκδση να σκάει σε φεστιβάλ την Άνοιξη του 2018 με την γενικότερη στήριξη του Μέλανδρου Γκανά και (χωρίς να το ξέρει) του Σταύρου Κιουτσιούκη.

Γενικά είμαι αυτοδίδακτος και οι γνώσεις μου περιορίζονται στον Quino, Mordillo, Uderzo (Asterix), Morris (Lucky Luke) και πρόσφατα στον Bar2 και ‘Fane (ο δημιουργός και ο συνεχιστής, αντίστοιχα, του μοτοσυκλετιστικού κόμικς Joe Bar Team). Από το 2018 άρχισα να ψιλοπαρακολουθώ και την ελληνική σκηνή βέβαια.

Instagram: klimis_comix

Αθηνά Ντόλκου

 

Πώς θα χαρακτήριζες τη φετινή διοργάνωση του Comic N’ Play; Τι σου άρεσε περισσότερο;

Θα τη χαρακτήριζα άψογη. Έσπασε όλους του τοίχους της καραντίνας με απόλυτη ασφάλεια και τους έκανε σελίδα γεμάτη τέχνη!

Μίλησέ μας για το δικό σου έργο στην έκθεση.

Το θέμα της έκθεσης είναι “Οι σκέψεις των Άλλων”. Σχεδόν αστραπιαία μου ήρθε η ιδέα για το δισέλιδο. Το έργο μου είναι σε ένα φουτουριστικό περιβάλλον σε μια πόλη που έχει στοιχεία από το παρελθόν όπως και το μέλλον καθώς δεν υπάρχει ο χρόνος πάρα μόνο είναι μια σκέψη. Στο δισέλιδο ακολουθούμε έναν συλλέκτη! Ένα μικρό μποτάκι από τα πολλά αυτής της χώρας. Οι συλλέκτες μαζεύουν σκέψεις από τους πολίτες και τις παραδίδουν σε μια κεντρική μηχανή όπου τρέχει τα αποτελέσματα και διοικεί σύμφωνα με τις σκέψεις που έχουν οι άλλοι, σαν μια απόλυτη πλειοψηφία.

Είναι σαν μια αλληγορία για το πως σκέψεις των άλλων από κοντινά πρόσωπα όπως και από νόρμες τις κοινωνίας μπορούν να διαμορφώσουν τις αποφάσεις τις δικές μας καθημερινά , στο επίπεδο του ασυνείδητου.

Ως νεαρή καλλιτέχνης θεωρείς ότι το Comic N’ Play βοηθάει τα νέα παιδιά να αναδείξουν τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό;

Φυσικά! Μιλώντας και από την προσωπική μου εμπειρία.

Εάν κάποιος αναγνώστης μας ξεκινάει τώρα να διαβάζει κόμικς και να έρχεται σε επαφή με αυτόν τον κόσμο, τι θα τον συμβούλευες να αγοράσει/ διαβάσει/ δει;

Αγαπημένα κόμικ: Watchmen (Alan Moore και Dave Gibbons), Marvels (Kurt Busiek, Alex Ross), The Incal (Moebius, Jodorowsky), Maus (Spiegelman) , We3 (Grant Morrison, Frank Quitely).

Instagram: a.ntol

Αλέξανδρος Πουρνάρας

Πώς σου φαίνεται η πρώτη διοργάνωση του Comic N’ Play στην οποία συμμετέχεις;

Αρκετά πρωτόγνωρη. Η ψηφιακή διοργάνωση δίνει την ευκαιρία στον οποιονδήποτε να δει το θέμα το οποίο είναι πολύ ενδιαφέρον. Το κεντρικό θέμα της έκθεσης είναι κάτι αμφιλεγόμενο και πολύ διαφορετικό και έδωσε φωνή σε κάτι που δεν συζητιέται γενικότερα.

Πώς σου φαίνεται η παρουσίαση της έκθεσης; Ο τρόπος που μπορεί κάποιος να περιηγηθεί και να δει τα έργα;

Είναι πολύ έξυπνος. Το Chaniartoon είχε κάνει κάτι παρόμοιο πριν μήνες, αλλά αυτό που έκαναν στο Comic N’ Play νιώθεις ότι “ρέει” πιο φυσικά. Μπορεί να μην έχει συνηθίσει κάποιος να βλέπει εκθέσεις διαδικτυακά αλλά αυτό είναι πιο εύκολα προσβάσιμο σε οποιονδήποτε θέλει να μπει μέσα να το δει. Και έγινε στην πλατφόρμα Unity που φτιάχνεται για παιχνίδια, οπότε το διαδραστικό gameplay όπου εσύ ο ίδιος περπατάς και βλέπεις τα εκθέματα είναι πολύ ωραίο.

Θεωρείς ότι η πρώτη έκθεση στην οποία συμμετέχει ένας καλλιτέχνης είναι ορόσημο;

Θεωρώ ότι είναι ορόσημο γιατί έτσι μπορείς να γίνεις μέλος μίας κοινότητας που αγαπάς και αφορά αυτό με το οποίο θέλεις να ασχοληθείς. Το να συμμετέχεις είναι αρκετά σημαντικό γιατί έτσι νιώθεις παρών.

Είσαι αυτοδίδακτος ή έχεις κάνει κάποιες σπουδές;

Στο κόμικ ειδικά αυτοδίδακτος. Είχα ασχοληθεί με κάποια μαθήματα, είχα μπει στον “κλοιό” της προετοιμασίας για την ΑΣΚΤ (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) που η προετοιμασία από μόνη της είναι κατά μία έννοια σαν σχολή γιατί περνάς από εργαστήρια.

Instagram: alexj.danny

Θεοδώρα Βασιλάκου Φιλιππάκου

Πόσο καιρό ασχολείσαι με το σχέδιο; Σε τι ειδικεύεσαι;

Με το σχέδιο έχω μια ιδιαίτερη σχέση από την παιδική μου ηλικία αλλά πιο σοβαρά ασχολήθηκα από τα χρόνια της φοίτησής μου στα ΤΕΙ Αθήνας στο τμήμα Γραφιστικής. Ούσα λοιπόν γραφίστρια στην κύρια επαγγελματική ειδικότητα, ασχολούμαι παράλληλα με το illustration και τα comics. Προσπαθώ να αφηγηθώ ιστορίες και συναισθήματα με παραδοσιακά μέσα, όπως ο γραφίτης ή και ψηφιακά μέσω του υπολογιστή.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχεις στη διοργάνωση του Comic N’ Play; Πώς είναι αυτή η εμπειρία για σένα;

Ναι είναι η πρώτη μου φορά στο Comic N’ Play και ομολογώ ότι είναι κάτι το διαφορετικό. Αφενός γιατί γίνεται όλο διαδικτυακά, κάτι το οποίο είναι υπέροχο σαν σκέψη και διοργάνωση αυτήν την πολύ περίεργη περίοδο που βιώνουμε όλοι. Και αφετέρου γιατί το θέμα της έκθεσης ήταν αρκετά ευαίσθητο.

Πώς ήταν για σένα ως καλλιτέχνη η περίοδος της καραντίνας;

Περίεργη και αρκετά δύσκολη. Η δημιουργικότητα και η παραγωγικότητα δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα. Απραξία και αίσθημα κατάθλιψης. Αλλά it’s ok not to be ok.

Ποιες ήταν οι επιρροές σου στο σκίτσο; Ποιους σκιτσογράφους θαυμάζεις;

Η λίστα έμπνευσης νομίζω είναι πραγματικά πάρα πολύ μεγάλη και από Έλληνες δημιουργούς και από το εξωτερικό! Οπότε θα αναφέρω ό,τι μου έρχεται πρώτο στο νου, από σκιτσογράφους και ζωγράφους. Αγαπώ τον Moebius, τον Enki Bilal, τον Yoshitaka Amano και τα τελευταία χρόνια θαυμάζω πάρα πολύ τη δουλειά του του Jeremy Mann, του Μιχάλη Διαλυνά, της Dani, της Karla Ortiz, του Iain McCaig και του Karl Kopinski.

Πώς βλέπεις την τέχνη αυτή στην Ελλάδα;

Είναι κάτι που θέλει αφοσίωση και αγάπη για προχωρήσει. Και κατά κύριο λόγο αυτό είναι που τρέφει και τους δημιουργούς στην Ελλάδα και όχι το οικονομικό σκέλος… Το ευχάριστο όμως είναι ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και περισσότερες προσπάθειες, εκθέσεις, φεστιβάλ, περιοδικά κόμικς με αποτέλεσμα να φτάνει σε περισσότερο κόσμο η ένατη τέχνη.

Instagram: dodokini

 

 

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο