De Facto: Το μπαρ-ορόσημο στη διασκέδαση της Θεσσαλονίκης

Σίγουρα η Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται από τις πολλές και διαφορετικές επιλογές που έχει κανείς αν θέλει να διασκεδάσει. Ανέκαθεν αποτελούσε την “πρωτεύουσα” της διασκέδασης στη βόρεια Ελλάδα.

Γράφει ο Ναπολέων Παπαδόπουλος

De Facto: Από τις φωτεινές επιγραφές στο μπαρ

Ένα μπαρ που άλλαξε τα δεδομένα στη διασκέδαση της Θεσσαλονίκης από τη δεκαετία του 80′ αποτελεί ανεπιφύλακτα το cafe-bar De Facto που βρίσκεται στο νούμερο 19 της οδού Παύλου Μελά στο κέντρο της πόλης. Η πλούσια ιστορία του De Facto δεν ξεκινά το 1983 που πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του μπαρ που υπάρχει μέχρι σήμερα. Ξεκινά από το μακρινό 1963, όταν στο σημείο που βρίσκεται το μπαρ σήμερα ο χώρος λειτουργούσε ως κατάστημα φωτεινών επιγραφών.

Η αρχική ιδέα που “έπεσε” στο τραπέζι και προέκυψε από τον κινηματογράφο ήταν για μια μπυραρία στα γερμανικά πρότυπα χωρίς τραπέζια. Αν και ξεκίνησαν οι αρχικές εργασίες διαμόρφωσης του χώρου το όραμα του Τάσου Καζλάρη, του Στέργιου Βουγιούκα και του Κώστα Βουλώνη δεν προχώρησε. Δεν αργούσε πάντως η στιγμή που ο χώρος θα μετατρεπόταν από σημείο σωματικού μόχθου σε σημείο συνάντησης του πνευματικού μόχθου.

Εγκαίνια που άλλαξαν όλη την περιοχή

Στις 23 Νοεμβρίου του 1983 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του cafe-bar De Facto που υπάρχει μέχρι σήμερα. Ο Τάσος Καζλάρης προχώρησε τελικά στο νέο ξεκίνημα μαζί με τους Δημήτριο Μπίρδα και την Λίτσα Tατόγλου. Το όνομα προέκυψε από την διχογνωμία των συνέταιρων που τελικά πήραν την απόφαση να το ονομάσουν με τη λατινική φράση “De Facto” που σημαίνει “εκ των πραγμάτων”.

Τα δέκα πρώτα χρόνια λειτουργίας το De Facto προκάλεσε πραγματικό “πάταγο” στη περιοχή καθώς οι πελάτες έστηναν ουρά από έξω προκειμένου να μπουν. Αυτό οδήγησε στην σταδιακή ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής καθώς θαμώνες του De Facto άνοιξαν τις δικές τους επιχειρήσεις διασκέδασης με την ίδια “νοοτροπία”.

Απο Δεξιά ο Τάσος Καζλάρης και ο Γιώργος Παπαζώης

Χώρος συνάντησης ανθρώπων του πνεύματος

Το De Facto από την αρχή αποτέλεσε ένα χώρο φιλίας και συνάντησης ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης. Εικαστικοί, λογοτέχνες, ποιητές, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί και γενικότερα άνθρωποι της έννοιας για τον πολιτισμό έδιναν ραντεβού εκεί. Όλοι αυτοί διαμόρφωσαν την ταυτότητα του De Facto με το ήθος και τον πολιτισμό τους.

Άλλωστε, το σημείο εκείνο στην πόλη ήταν ήδη ιδιαίτερα ιστορικό καθώς στον απέναντι δρόμο βρισκόταν το ουζερί του μεγάλου Έλληνα ρεμπέτη Βασίλη Τσιτσάνη.

Παίδες Ελλήνων ίτε
Στίχοι: Κώστας Λαχάς
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
1η ερμηνεία: Θάνος Μικρούτσικος & Κώστας Θωμαΐδης
Παίδες Ελλήνων ίτε
στο Μανδραγόρα, στο Ντεφάκτο, στο Σαντέ
επί σκοπόν μες στα μπαράκια γρηγορείτε
γιατί κανένας πόλεμος δεν τέλειωσε ποτέ.Εμπρός στα χαρακώματα τροχάδην
όρθιοι σώμα με σώμα ή πρηνείς,
μάχες να δώσουμε εκ του συστάδην
επώνυμοι, ανώνυμοι και αφανείς.

Ένα κόκκινο φεγγάρι με αλώνει
τον καημό μου μεγαλώνει μεγαλώνει.
Ένα κόκκινο φεγγάρι με αλώνει
τον καημό μου μεγαλώνει μεγαλώνει.

Τα όνειρά μας σβήνουν πριν να φέξει
στις σκοτεινές προφυλακές των μπαρ
στα γόνατά μου κλαίει μια σταρ
για ρόλους που ποτέ της δε θα παίξει.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More