Freiraum: Πλήθος καλλιτεχνικών δράσεων στο LABattoir – Δείτε το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα LABattoir διοργανώνει μια σειρά εργαστηρίων και ανοιχτών δράσεων σε συνεργασία με το Goethe-Institut στο πλαίσιο του προγράμματος FREIRAUM II.

To Freiraum (Ελεύθερος Χώρος) είναι ένα πρόγραμμα των Goethe-Institut της Ευρώπης, σε συνεργασία με 53 φορείς από τους χώρους του πολιτισμού, της επιστήμης και της κοινωνίας των πολιτών. Στην πρώτη φάση του προγράμματος (Νοέμβριος 2017-Μάρτιος 2019), 40 περίπου Ευρωπαϊκές πόλεις διερεύνησαν το ερώτημα: Τί σημαίνει ελευθερία στην Ευρώπη σήμερα; Σε ποιά σημεία κινδυνεύει; Πώς μπορούμε να την ενισχύσουμε; Ποιά είναι τα ζητήματα που προκύπτουν, όταν πολίτες, κοινωνιολόγοι και καλλιτέχνες σκέφτονται γύρω από την έννοια “ελευθερία” με βάση τις τοπικές συνθήκες; Ποιά προβλήματα εντοπίζονται σε κάθε πόλη; 

Η δεύτερη φάση του προγράμματος, το Freiraum II, ξεκινάει τον Οκτώβριο του 2019 από τη Θεσσαλονίκη και θα συνεχιστεί σε περισσότερες πόλεις. Κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, το δίκτυο του Freiraum θα εμβαθύνει την καλλιτεχνική έρευνα γύρω από την κατάσταση της ελευθερίας στις Ευρωπαϊκές πόλεις και θα προτείνει νέα οράματα για το μέλλον, μέσα από την οπτική καλλιτεχνών, δημιουργών και κοινού.

Οι δράσεις που ξεκινούν αρχές Οκτωβρίου και κορυφώνονται στο τέλος του μήνα περιλαμβάνουν: 

 • δύο εργαστήρια προετοιμασίας των δράσεων (30/09-2/10), 
 • μια performance σε δημόσιους χώρους της Θεσσαλονίκης (9-11 και 20 Οκτωβρίου), 
 • μια εικαστική εγκατάσταση και μία έκθεση στα παλιά Δημοτικά Σφαγεία (19, 20 και 21 Οκτωβρίου) 
 • ένα διεθνές συνέδριο (19 Οκτωβρίου),
 • μια οπτικο-ακουστική performance (21 Οκτωβρίου).

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων:

– 30/9 – 2/10:
Εργαστήριο “SANDMEN, dreaming in/of Europe”

Το εργαστήριο με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Θωμά Βελισσάρη, είναι ένα προοίμιο στην δημόσια καλλιτεχνική δράση SANDMEN– dreaming in/of Europe, μια συμμετοχική performance που θα υλοποιηθεί στα μέσα Οκτωβρίου με χρήση της Σκηνής Επί Πόλεως του LABattoir. 

 

Ξεκινώντας από τις βασικές θέσεις του Joseph Beuys για την τέχνη για την κοινωνική αλλαγή (art for social change) και την εργασία πάνω στα όνειρα της Charlotte Beradt, το εργαστήριο ερευνά εκ νέου τα όρια (ως όρος) και τον ελεύθερο – πολιτισμικά – χώρο (FREIRAUM) της Σκηνής Επί Πόλεως (εργαλείου του προγράμματος LABattoir), στο πλαίσιο της έρευνας πάνω στην ενεργοποίηση του δημόσιου χώρου – και της εξοικείωσης με το ανοίκειο στην Ευρώπη σήμερα.

 

– Εργαστήριο (30/9 – 2/10) & εγκατάσταση (19-21/10): “Post Europe – a work in progress”

Ένα εργαστήριο με την καλλιτέχνιδα Έλλη Χρυσίδου, με στόχο τη δημιουργία μιας εικαστικής εγκατάστασης γύρω από τις αντιλήψεις μας για την Ευρώπη σήμερα, καθώς και τα όνειρά μας για την Ευρώπη στο μέλλον. 

 

Μέσα από επιλογή αντικειμένων, ιστοριών, λέξεων και κινούμενων εικόνων, η εγκατάσταση θα σχεδιαστεί και θα στηθεί από την καλλιτέχνιδα με την ουσιαστική συμβολή των συμμετεχόντων στο εργαστήριο. Η διαδικασία αυτή έχει στόχο να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με τον τρόπο σύλληψης και σχεδιασμού μιας εικαστικής εγκατάστασης. Η εγκατάσταση θα παρουσιαστεί ως έργο σε εξέλιξη στο χώρο του LABattoir και πιθανά θα ταξιδέψει τους επόμενους μήνες σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, μέλη του δικτύου του FREIRAUM.

 

– 9, 10, 11 & 20/10, 19:30-21:30:
Performance “SANDMEN, dreaming in/of Europe”

Mια performance σε δημόσιο χώρο, σε σύλληψη και σκηνοθεσία του σκηνοθέτη και ηθοποιού Θωμά Βελισσάρη και δραματουργικη επεξεργασία της θεατρολόγου Γιάννας Τσόκου, με στόχο την καταγραφή και αναπαράσταση των οραμάτων και των ονείρων των κατοίκων της Ευρώπης σήμερα. Τι θα ήθελαν για την Ευρώπη; Τι οραματίζονται για αυτήν και μέσα σε αυτήν; και εν τέλει τι όνειρα βλέπουν ως Ευρωπαίοι πολίτες στην εποχή της μετά-Ευρώπης;

 

Το “SANDMEN, dreaming in/of Europe” βασίζεται αρχικά στην φόρμα μιας «τυπικής» παράστασης – performance δρόμου. Ένας σύγχρονος κλόουν (με την μορφή του Joseph Beuys) συναθροίζει τους περαστικούς γύρω του με μία performance, στην οποία χρησιμοποιεί «λόγους» Ευρωπαίων πολιτικών (και όχι μόνο) μονταρισμένους με μουσική και τραγούδια από την ευρωπαϊκή ήπειρο, ακολουθώντας μία σχεδόν γραμμική χρονολογική σειρά (από τον λόγο του Churchill για την κατάσταση που επικρατούσε στην Ευρώπη το 1940 μέχρι σύγχρονους λόγους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο – π.χ. Frans Timmerman και από την Lilly Marlen στον David Bowie). Οι «λόγοι» και τα τραγούδια αποτελούν την αφορμή για να αποκαλύψει ο «κλόουν» το δικό του όραμα για την Ευρώπη και το δικό του όνειρο μέσα στην Ευρώπη, έτσι ώστε να ενθαρρύνει το κοινό – περαστικούς ή και πιο υποψιασμένους θεατές της δράσης – να εκμυστηρευτεί δημόσια τα δικά του. 

 

Η δράση χρησιμοποιεί τα δύο εργαλεία του προγράμματος LABattoir: η δημόσια έκθεση των οραμάτων και των ονείρων των περαστικών καταγράφεται από το Media Lab, και ο ελεύθερος χώρος (FREIRAUM), που προϋποτίθεται για να μοιραστούν οι περαστικοί τα όνειρά τους δημιουργείται μέσα στο πλαίσιο που οριοθετεί η Σκηνή Επί Πόλεως. 

 

Το τελικό υλικό θα παρουσιαστεί στο δίκτυο του προγράμματος FREIRAUM, με στόχο να συγκεντρωθούν τους επόμενους μήνες οράματα και όνειρα πολιτών από άλλες πόλεις του δικτύου. 

 

Χώροι & ώρες διεξαγωγής “SANDMEN, dreaming in/of Europe”:

– 9/10: Goethe-Institut Thessaloniki

– 10, 11 & 20/10: Λιμάνι Προβλήτα Α’ 

Ώρες: 19:30-21:30

 

 

 • 19/10, 17:00-21:30
  Συνέδριο “Post Europe: 3 approaches for the future of Europe in a global perspective”

 

 

Το συνέδριο έρχεται να απαντήσει στο θέμα “Post-Europe” μέσα από 3 προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης σε σχέση και με το διεθνές πλαίσιο: την τέχνη για την κοινωνική αλλαγή (art for social change), το μοίρασμα (commoning) και τον μετα-βιομηχανικό σχεδιασμό (post-industrial design). Οι προσεγγίσεις αυτές είναι εξάλλου κεντρικές στη διαμόρφωση του προγράμματος LABattoir, που μέσα από τη σχετική συζήτηση, εργαστήρια, έρευνα και πρακτική έχει σχεδιάσει δύο εργαλεία για την ενεργοποίηση του δημόσιου χώρου και της κοινότητας – τη φορητή Σκηνή Επί Πόλεως (https://www.labattoir.org/freevolous-city-stage.html) και το Φορητό Στούντιο (https://www.labattoir.org/mobile-studio.html). 

 

Με χρήση του φορητού στούντιο μάλιστα, το συνέδριο θα μεταδίδεται ζωντανά μέσα από το κανάλι του LABattoir στο YouTube, ώστε να έχουν τη δυνατότητα μέλη του δικτύου Freiraum, και άλλοι ενδιαφερόμενοι, να το παρακολουθήσουν. 

 

Η μέρα θα κλείσει με μια performance εντός της εικαστικής εγκατάστασης “Post-Europe: a work in progress”. 

 

Χώρος διεξαγωγής Συνεδρίου:

Παλιά Δημοτικά Σφαγεία (έδρα του προγράμματος LABattoir)

 

Ομιλητές: 

Stéphanie Bertrand (ανεξάρτητη επιμελήτρια και συγγραφέας)

Jane Dudman (επιμελήτρια)

Bilal Yilmaz (καλλιτέχνης, designer-maker) 

Θωμάς Βελισσάρης (ηθοποιός, σκηνοθέτης) 

Βασιλική Γραμματικογιάννη (δημοσιογράφος, Ευρωπαϊκά και περιβαλλοντικά θέματα)

Θανάσης  Κριτσάκης (σκηνοθέτης)

Γιώργος Μελισσουργός (M.Sc. Social and Solidarity Economy, Hellenic Open University)

Σωτήριος Μπαχτσετζής (θεωρητικός τέχνης, επιμελητής)

Μαρία Παπαδημητρίου (καλλιτέχνης)

Χρήστος Σαββίδης (ιδρυτής και διευθυντής – ArtBOX Creative Arts Management; καλλιτεχνικός διευθυντής – LABattoir) 

Σταύρος Σταυρίδης (αρχιτέκτων, ακτιβιστής, Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου)

Γιάννα Τσόκου (θεατρολόγος)

Λυδία Χατζηιακώβου (επιμελήτρια, ArtBOX Creative Arts Management, LABattoir)

 

Έλλη Χρυσίδου, Post-Europe: a work in progress

Εγκατάσταση με στοιχεία που προέκυψαν από εργαστήριο με τους: Αναστασίου Kατερίνα, Βλάχου Χριστίνα, Γκαϊντατζής Τάσος, Γκάλκιν Ευγένιος, Ζαχαρία Παρασκευή, Κιτσούκης Γεώργιος, Κωτάκης Στέλιος, Κωτούλα Τσαμπίκα, Μπουντούρογλου Φανή, Σπυροπούλου Ευαγγελία, Τζιούρτζια Σταυρούλα, Χαρέλα Μαίρη

Ζωντανή μουσική διάδραση: Γιώργος Κλουντζός-Χρυσίδης

 

– 21/10, 20:00:
Live οπτικo-ακουστική performance με τους AND.ID και Bilal Yilmaz στη Σκηνή Επί Πόλεως του LABattoir στα Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

Μια μοναδική live οπτικοακουστική performance φτιαγμένη ειδικά για τη Σκηνή Επί Πόλεως του LABattoir από τους AND.ID (βασικό εκπρόσωπο της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα με εμφανίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ και γνωστά clubs του εξωτερικού) και Bilal Yilmaz (έναν από τους σημαντικότερους ανερχόμενους Τούρκους καλλιτέχνες με συμμετοχές στις Μπιενάλε Τέχνης και Design της Κωνσταντινούπολης) σε επιμέλεια της Λυδίας Χατζηιακώβου (ArtBOX / LABattoir).

 

Με καταλύτη τη Σκηνή Επί Πόλεως του LABattoir, οι δύο καλλιτέχνες δημιουργούν ένα ξεχωριστό οπτικο-ακουστικό σόου με στόχο την ισότιμη, ζωνταντή διάδραση ηλεκτρονικής μουσικής, σκηνής / φωτιστικής εγκαταστασης και κοινού. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα από την αναδυόμενη τάση των πιο δυναμικών φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής διεθνώς, που δίνουν έμφαση τόσο στη μουσική όσο και στην εικαστική εμπειρία, οι δύο καλλιτέχνες συνομιλούν ζωντανά μέσα σε ένα περιβάλλον που ενεργοποιείται χάρη στη Σκηνή Επί Πόλεως. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί μία μοναδική εμπειρία, που θα παρακινήσει το κοινό να μην καταναλώσει απλά το θέαμα που έχει μπροστά του, αλλά να το βιώσει, βλέποντας, ακούγοντας και επικοινωνώντας – δημιουργώντας τελικά μια προσωρινή κοινότητα ανθρώπων που συνδιαλλέγονται ισότιμα, ξεχνώντας διαφορές και διακρίσεις και προτείνοντας έτσι νέους τρόπους συνάθροισης, ανταλλαγής και επικοινωνίας που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάδειξη συλλογικοτήτων σε περιόδους κρίσης.  

 

21/10, 18:00-19:00 OPEN SOUNDCHECK

Πριν από την περφρόρμανς, οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τις τεχνικές που χρησιμοποιούν για την παραγωγή του, σε ένα ανοιχτό εργαστήριο σε συνεργασία με την THEMA (Thessaloniki Electronic Music Academy). 

 

 

 • 19-21/10:
  Έκθεση “Poetry Meets AR”

 

Συνδυάζοντας φωτογραφία, ποίηση και επαυξημένη πραγματικότητα, η έκθεση προσφέρει μια περιήγηση στην περιοχή γύρω από τα Παλιά Δημοτικά Σφαγεία, όπως είναι, όπως θα μπορούσαν να την έχουν περιγράψει ποιητές και όπως την φαντάζονται οι συμμετέχοντες δημιουργοί με τη συμβολή της τεχνολογίας. Μια περιοχή που παρόμοιά της μπορεί να συναντήσει κανείς στις παρυφές πολλών Ευρωπαϊκών πόλεων, με άδεια βιομηχανικά κτίρια, αραιή και συχνά προσωρινή κατοίκηση, κενούς -μόνιμα έτοιμους προς εκμετάλλευση- χώρους και πολλαπλές κοινωνικές ομάδες που συμβιώνουν παράλληλα χωρίς συχνά να συναντιούνται. Mια περιοχή τελικά σε μόνιμα μεταβατική, πάντα πολλά υποσχόμενη κατάσταση, που μπορεί να λειτουργήσει ως συμβολικό πεδίο πειραματισμού για την εφαρμογή εναλλακτικών προσεγγίσεων και πρακτικών, όπως αυτές που προτείνουν τα προγράμματα LABattoir και FREIRAUM.    

 

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα του σχετικού εργαστηρίου που υλοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

 

Ειδικοί εργαστηρίου: Αθηνά Γραμματικοπούλου, Αναστασία Πανάγου

Συμμετέχοντες: Φωτεινή Ακεψιμά, Κωνσταντίνα Ασλανίδου, Μαρία Γεωργούλα, Άννα Γκιούρα,

Φωτεινή Διβάνογλου, Φωτεινή Καρατζά, Μαρία Κεχαγιόγλου, Ερμίνα Παυλίδου, Φαίη Πιπινά, Βάσια Τσιαούση, Φανή Τσικούρα, Χριστίνα Φουλίρα 

Ποιήματα των: Νίκος Εγγονόπουλος, Γιώργος Ιωάννου, Νίκος Καββαδίας, Ντίνος Χριστιανόπουλος, 

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα LABattoir:

 

To πρόγραμμα LABattoir είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης βασισμένη σε ένα concept της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας ArtBOX, με έδρα το πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο των παλιών δημοτικών σφαγείων και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Βασική αποστολή του προγράμματος LABattoir είναι να εισάγει μια νέα αντίληψη περί δημιουργικότητας, να επινοήσει νέες δραστηριότητες και πρακτικές και να εμπλέξει καλλιτέχνες και δημιουργικούς πολίτες με την τέχνη, τον σχεδιασμό και τις νέες μορφές «κοινωνικής πρακτικής». 

Στο πλαίσιο αυτό, το LABattoir σχεδιάζει και υλοποιεί εργαστήρια, παρουσιάσεις και συζητήσεις που απευθύνονται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και των κοινωνικών ομάδων, με στόχο να τους δώσει πρακτική και θεωρητική γνώση πάνω σε διαφορετικά πεδία. Στα εργαστήρια του LABattoir καταργείται η τυπική σχέση μεταξύ ειδικού και μαθητή, διδάσκοντος και διδασκόμενου. Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να συνεισφέρουν στο τελικό περιεχόμενο του κάθε εργαστηρίου, συν-διαμορφώνοντάς το με την γνώση και την εμπειρία τους. Επιπλέον, όσοι παρακολουθούν τα εργαστήρια ενθαρρύνονται να καλλιεργήσουν μία πιο μόνιμη σχέση με το LABattoir, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον χώρο και τον εξοπλισμό του προγράμματος, να επανέρχονται σε μελλοντικά εργαστήρια ως βοηθοί των ειδικών ή και με τις δικές τους προτάσεις σε σχέση με το περιεχόμενο, καθώς και να προτείνουν δικά τους project που θα ήθελαν να υλοποιήσουν με την στήριξη της ομάδας του LABattoir.

Σε συνέχεια των παραπάνω δραστηριοτήτων και με στόχο τη συνεχή ενίσχυση και εξέλιξη του προγράμματος του, το project LABattoir βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως το Hyperwerk Institute for Postindustrial Design του Πανεπιστημίου της Νοτιοδυτικής Ελβετίας, το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Goethe-Institut Thessaloniki, που στηρίζει το LABattoir ως συνεργαζόμενος φορέας γενικά αλλά και μέσα από συγκεκριμένα, διεθνή project, όπως το Freiraum και το Cultural Enterpreneurship Hubs, οι δράσεις του οποίου εντάσσονται πλέον στο πρόγραμμα του LABattoir.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα FREIRAUM II:

https://www.goethe.de/prj/fre/en/index.html

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητές, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:

Site: www.labattoir.org

Facebook: Labattoir Project

Instagram: labattoir_project

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο