Open House 2019: Κτίρια “διαμάντια” ανοίγουν πύλες και σας υποδέχονται

Για όγδοη συνεχή χρονιά το Open House της Θεσσαλονίκης, ανοίγει τις πόρτες μοναδικών κτιρίων της πόλης. Μέλη και εθελοντές αυτό το Σαββατοκύριακο σας ξεναγούν σε συνολικά 104 κτίρια – αρχιτεκτονικά “διαμάντια”.

Συγκεκριμένα, το διήμερο 2324/11, μπορείτε να επισκεφτείτε δωρεάν, είτε το πρωί είτε το βράδυ, μοναδικά κτίρια της Θεσσαλονίκης. Μοναδικά όχι μόνο για την αρχιτεκτονική τους, αλλά και για την ιστορία τους.

Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος παράλληλων δράσεων πέραν του βασικού Σαββατοκύριακου: ξεναγήσεις ειδικού ενδιαφέροντος, διαδρομές, διαγωνισμούς, εκθέσεις και πάρτι.

Οι παράλληλες αυτές δράσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από τις 4 Νοεμβρίου, με την επετειακή έκθεση φωτογραφίας OPEN PHOTO Exhibition, η οποία φιλοξενείται στους χώρους του Mediterranean Cosmos μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες που ξεχώρισαν στους έξι διαγωνισμούς OPEN PHOTO, που έχουν διεξαχθεί στο instagram, στο πλαίσιο του Open House Thessaloniki, από το 2013 ως το 2018. Τον σχεδιασμό και την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν οι Post-Spectacular Office και τις εκτυπώσεις η εταιρεία Cworks.

Αναλυτικά το υπόλοιπο πρόγραμμα του Open House2019:

OPEN SCOOTER (23-24/11)

Πρόκειται για μια διαφορετική δράση, καθώς σας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσετε την Θεσσαλονίκη με την βοήθεια του ηλεκτρονικού πατινιού. Η εταιρεία Hive, είναι ο χορηγός της δράσης,και προσφέρει το ηλεκτρονικό πατίνι αλλά και κράνος, για λόγους ασφαλείας.Οι συμμετέχοντες θα λάβουν το έντυπο πρόγραμμα του Open House 2019 και θα έχουν προτεραιότητα στα κτήρια της διαδρομής.

OPEN TOURS (23- 24/11)

Αποτελεί το κύριο πρόγραμμα του Open House, καθώς αφορά τις δωρεάν ξεναγήσεις σε πλήθος δημοσίων, αλλά και ιδιωτικών κτηρίων. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες ξεναγήσεις γίνονται μία φορά το χρόνο, στα τέλη του μήνα Νοεμβρίου.

Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν 104 κτίρια και χώροι με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον όπως: διαμερίσματα, μονοκατοικίες, χώροι εκπαίδευσης, γραφεία, ξενοδοχεία, μνημεία, εκκλησίες και μουσεία. Συνολικά 600 εθελοντές είναι στο φετινό πρόγραμμα στη διάθεσή σας, για να σας ξεναγήσουν στα ξεχωριστά αυτά κτήρια, και να σας απαντήσουν σε ό,τι απορία και αν έχετε!

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τρία από τα κτήρια που ξεχωρίσαμε μέχρι στιγμής:

Βίλα Καπαντζή

Openhouse

Η Βίλα Μεχμέτ Καπαντζή βρίσκεται στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας 108, στη Θεσσαλονίκη. Είναι μια έπαυλη που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Ντονμέ Μεχμέτ Καπαντζή και σήμερα στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης.

Η Βίλα Καπαντζή κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1890. Ιδιοκτήτης της ήταν ο έμπορος, βιομήχανος και τραπεζίτης Μεχμέτ Καπαντζή. Τόσο ο ίδιος όσο και τα αδέρφια του  ήταν άνθρωποι πολύ καλλιεργημένοι, μιλούσαν πολλές ξένες γλώσσες και θεωρούνταν από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες της Θεσσαλονίκης εκείνη την εποχή.

Το κτήριο ακολουθεί το αρχιτεκτονικό ρεύμα του εκλεκτισμού. Χαρακτηριστικά της έπαυλης είναι η πολυπλοκότητα του όγκου και η σύνθετη στέγη με τις έντονες κλίσεις.

Αποτελείται από το κυρίως κτίσμα και έναν πύργο, ο οποίος βρίσκεται στα δεξιά του κυρίως κτίσματος (κοιτώντας την έπαυλη από την οδό Βασιλίσσης Όλγας), με το οποίο επικοινωνεί. Το κυρίως κτίσμα αποτελείται από ελαφρά βυθισμένο ισόγειο, τον πρώτο και δεύτερο όροφο και τη σοφίτα. Οι οροφές του πρώτου και του δεύτερου ορόφου ήταν ζωγραφισμένες αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ζωγραφικών διακοσμήσεων έχει καταστραφεί.

Βίλα Πετρίδη

Η Βίλα Πετρίδη ή αρχοντικό οδού Αναγεννήσεως, είναι μια έπαυλη που χτίστηκε το 1900 στη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών 26ης Οκτωβρίου, Αναγεννήσεως, Καζαντζάκη και Ταντάλου απέναντι από τα Δικαστήρια, όπου παλιά άρχιζε η παραθαλάσσια περιοχή του Κήπου των Πριγκήπων (Μπεχτσινάρι).

Η ίδρυση του Κήπου των Πριγκήπων και η σύνδεση του αργότερα με το τραμ (τέρμα), έδωσε στην περιοχή έναν ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρα με τη συγκέντρωση κόσμου, περιπατητών, καθώς και διαφόρων ορχηστρών που ψυχαγωγούσαν το κοινό.

Κρίθηκε διατηρητέο το 1984 από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως έργο τέχνης που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας και περιήλθε στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το 1995 με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης ανατίθεται η μελέτη αποκατάστασης και οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν το 2006. Ακολούθως συμπεριλήφθηκε και η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του νεοκλασικού κτιρίου και τελικά το έργο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2013.

Βίλα Μορντώχ

OpenhouseΗ Βίλα Μορντώχ βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασ. Όλγας και 25ης Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη. Κατασκευάστηκε το 1905 και αρχικά αποτέλεσε κατοικία του Τούρκου μεράρχου Σεϊφουλάχ Πασά. Αργότερα πωλήθηκε στον Σαμουήλ Μορντώχ από τον οποίο και πήρε το όνομά της. Αφού άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες στέγασε για περίπου είκοσι χρόνια (από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970) υπηρεσίες του ΙΚΑ. Αργότερα στη Βίλα Μορντώχ στεγάστηκε η Δημοτική Πινακοθήκη της Θεσσαλονίκης,μέχρι την μεταφορά της στην Κάζα Μπιάνκα. Από το 2013 στεγάζει υπηρεσίες του Ε’ διαμερίσματος Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης.

Η Βίλα Μορντώχ είναι διώροφο κτίσμα με ημιυπόγειο και σοφίτα. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, εκτός από τη συνύπαρξη νεοκλασικών, αναγεννησιακών, μπαρόκ και αρτ-νουβώ στοιχείων (η Βίλα Μορντώχ όπως η Κάζα Μπιάνκα και η Βίλα Πετρίδη ακολουθεί το αρχιτεκτονικό ρεύμα του εκλεκτικισμού) είναι ο κρεμμυδόσχημος τρούλος στην νοτιοδυτική γωνία της και η οκταγωνική πυργοειδή απόληξη.

Για να παρακολουθήσει κάποιος την ξενάγηση απλά πρέπει να επισκεφθεί τους χώρους που τον ενδιαφέρουν κατά τις επισκέψιμες ώρες του καθενός και να περιμένει στη σειρά. Η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης σε κάθε χώρο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τo πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα την θεματική ενότητα Mediterranean Cosmos  Highlights η οποία προτείνει 10 δημοφιλή και εμβληματικά κτήρια, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης, τα οποία έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες επισκέπτες στις προηγούμενες διοργανώσεις. Επιπλέον, μετά από κλήρωση, έξι από τους επισκέπτες τους θα κερδίσουν δωροεπιταγές αξίας 50€ για αγορές από τα καταστήματα του Mediterranean Cosmos.

Τα κτήρια αυτά είναι: το Σιδηροδρομικό Μουσείο, η Βίλα Πετρίδη, η Στοά Μαλακοπή, το Γραφείο στην Αριστοτέλους, η Κατακόμβη Αγ. Ιωάννη, το Βυζαντινό Λουτρό, το Επταπύργιο, η Ροτόντα, η Βίλα Καπαντζή και η Βίλα Μπιάνκα.   

OPEN ΑREA (23/11- 01/12)

Open Area είναι το όνομα του διαγωνισμού φωτογραφίας για φέτος. Θέμα είναι το pop-up home layout που θα στήσει η Area Domus στη Διατηρητέα Κατοικία στον Οικισμό Ουζιέλ κατά τη διάρκεια των OPEN TOURS. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν όλες οι φωτογραφίες από το installation, που θα ανεβούν με δημοσίευση στο instagram από δημόσιο προφίλ.

Το έπαθλο για την καλύτερη φωτογραφία είναι ένα νέο φωτιστικό Lantern της Kartell.

ΚΟΣΜΑΟΓΛΟΥ OPEN VOTE (23/11-01/12)

Εφόσον έχετε παρακολουθήσει από μία ξενάγηση και πάνω, έχετε την ευκαιρία να ψηφίσετε ποια κατα τη γνώμη σας ήταν η καλύτερη για εσας ξενάγηση. Εκείνη που θεωρήσατε ίσως πιο ενδιαφέρουσα, ή που σας προσέφερε γνώσεις και εμπειρίες που δεν περιμένατε.Με την ψήφο σας, θα αναδείξετε το αγαπημένο κτήριο του κοινού, επιβραβεύοντας παράλληλα και την αντίστοιχη ομάδα εθελοντών.

Ψηφίζοντας, λαμβάνετε μέρος στην κλήρωση για μια φωτογραφική μηχανή και για οικολογικά υλικά για τη βαφή ενός δωματίου, προσφορά της εταιρείας Κοσμάογλου. Οι εθελοντές του κτηρίου που αναδεικνύεται πρώτο λαμβάνουν έπαινο επιβράβευσης και αναμνηστικά δώρα.

Κάλπες για την ψηφοφορία θα υπάρχουν σε όλα τα κτήρια, όπου θα μπορείτε να ψηφίζετε το κτίριο της επιλογής σας. Έγκυρες θα θεωρηθούν οι ψήφοι που αναγράφουν όλα τα ζητούμενα του ψηφοδελτίου (τίτλος κτηρίου, ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, email). Κάθε επισκέπτης έχει δικαίωμα μίας ψήφου, οπότε σε περίπτωση πολλαπλών ψήφων από το ίδιο άτομο, θα καταμετράται μόνο μία επιλογή, με τυχαίο τρόπο.

OPEN YOUR MAP (23/11-01/12)

Στο διαγωνισμό αυτό οι επισκέπτες θα δημιουργήσουν το δικό τους “souvenir” από το Open House2019, καθώς οι ίδιοι θα φτιάξουν έναν χάρτη, συλλέγοντας σφραγίδες στα κτίρια που επισκέπτονται.

Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν το έντυπο του χάρτη μαζί με το έντυπο πρόγραμμα και, ολοκληρώνοντας τις επισκέψεις τους στα κτήρια, να ανεβάσουν φωτογραφία του σφραγισμένου χάρτη τους στο instagram από δημόσιο προφίλ, κάνοντας tag το openhousethessaloniki. Ο χάρτης που θα ξεχωρίσει,κερδίζει ένα αναμνηστικό δώρο του Οpen House2019!

TIME TO CLOSE Party (24/11)

Δε θα μπορούσε να κλείσει ομορφότερα το φετινό Open House2019, από ένα αξέχαστο party λήξης. Το party θα λάβει χώρα στην έπαυλη Μαρόκκου Β. Όλγας 133 & Π. Συνδίκα μετά τις 21.00 με Open House 2019 signature cocktails και φυσικά μουσική. Είτε είστε εθελοντές, είτε επισκέπτες, είτε συμμετέχοντες, είστε όλοι ευπρόσδεκτοι στο party του Open House 2019!

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More