PlantCult: Η ιστορία των πολιτισμών της διατροφής στην Αρχαία Ευρώπη μέσα από τα μάτια της επιστήμης (VIDEO)

Αναμφίβολα η ιστορική έρευνα και η παράδοση αποτελούν εξαιρετικά ενδιαφέροντα πεδία, τα οποία “αναζητούν” πολλοί είτε είναι εξειδικευμένοι είτε όχι. Το πώς συνδέονται πράγματα του παρελθόντος με το σήμερα είναι μία χρονοβόρα διαδικασία που περνάει από πολλά στάδια.

Ρεπορτάζ: Ναπολέων Παπαδόπουλος

Στο πλαίσιο αυτό οι ερευνητές του προγράμματος PlantCult εξερευνούν τις προϊστορικές κουζίνες της Ευρώπης και συγκεκριμένα τα φυτικά συστατικά τους και το μετασχηματισμό τους σε γεύματα. Το πρόγραμμα είναι χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) και έχει πενταετή διάρκεια από το 2016 έως το Σεπτέμβριο του 2021. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το Πρόγραμμα συνδυάζει ερευνητικά τα φυτικά κατάλοιπα και τα κατάλοιπα τροφής, τα μαγειρικά σκεύη και τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό άλεσης και τις διαδικασίες μαγειρέματος από το Αιγαίο μέχρι την Κεντρική Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να αποκρυπτογραφηθούν οι μαγειρικές πρακτικές και ταυτότητες από τις πρώτες γεωργικές κοινότητες ως τις πρώτες πόλεις που εμφανίζονται στο τέλος της Εποχής Σιδήρου.

Η ομάδα του Προγράμματος έχει ως κύρια ερευνήτρια την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στον τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη ενώ στην ομάδα συμμετέχουν υποψήφιοι Διδάκτορες, Μεταδιδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΑΠΘ. Σε ορισμένες βοηθητικές εργασίες του προγράμματος συμμετείχαν και προπτυχιακοί φοιτητές. Στο Πρόγραμμα συμμετείχαν και τρεις επιστημονικοί συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο του Χόενχαϊμ, το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και την Ακαδημία Επιστημόνων της Βιέννης.

Το ThessToday.gr επικοινώνησε με την κύρια ερευνήτρια του προγράμματος, κ. Βαλαμώτη, η οποία μίλησε για την επιτυχία του Προγράμματος: “Ήταν μεγάλη επιτυχία να πάρουμε τη χρηματοδότηση καθώς για το 2016 ήμασταν το μοναδικό πρόγραμμα σε όλα τα πεδία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το ποσοστό επιτυχίας των προτάσεων στο συγκεκριμένο φορέα ήταν πολύ μικρό, γύρω στο 3%. Η δική μας επιτυχία και έγκριση παρακίνησε κι άλλους ερευνητές του ΑΠΘ να καταθέσουν αίτηση στο ERC. Ενδεικτικό είναι πως από το 2008 μέχρι το 2016 το μοναδικό πρόγραμμα του ΑΠΘ που εγκρίθηκε ήταν το δικό μας ενώ από το 2016 μέχρι και σήμερα έχουν εγκριθεί άλλα δύο στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Η πράξη αποδεικνύει πως οι ανθρωπιστικές επιστήμες μπορούν να συμβάλουν στην προβολή του Πανεπιστημίου στην έρευνα. Αυτό θεωρώ τη μεγαλύτερη επιτυχία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κύρια Ερευνήτρια του Προγράμματος, Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη

Συνεχίζοντας η κ. Βαλαμώτη αναφέρθηκε στο γεγονός που βρίσκει πιο σημαντικό από όσα ανακαλύπτουν μέσω του Προγράμματος: “Κάτι πολύ σημαντικό που δεν είναι περίεργο αλλά ίσως και αναμενόμενο είναι το πώς τρόφιμα, που καταναλώνουμε μέχρι και σήμερα έχουν τις ρίζες τους στα προϊστορικά χρόνια. Αυτό είναι κάτι που εμένα με γοητεύει. Για παράδειγμα το κριθάρι υπήρχε στην Αρχαία Ελλάδα και υπάρχει και σήμερα στα κριθαρένια παξιμάδια που έχουν επανέλθει στη ‘μόδα’. Άλλα παραδείγματα είναι η φάβα, οι φακές, το πλιγούρι, ο τραχανάς. Απλά φαγητά της καθημερινής κουζίνας που έχει μια τεράστια παράδοση μέχρι και σήμερα. Ως προς τα αλκοολούχα ποτά βλέπουμε πως κυριαρχεί το κρασί. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που καταναλώνει κρασί από τη νεολιθική εποχή ενώ υπάρχουν περιοχές που παρασκεύαζαν προϊστορική μπύρα. Είναι πολύ σημαντικό να αναδείξουμε την μακραίωνη διάσταση αυτών των τροφίμων σε ένα διατροφικό τοπίο που κατακλύζεται από το fast food και φαγητά που προέρχονται από όλον το κόσμο. Θέλουμε να αναδείξουμε την αντοχή στο χρόνο των φυτικών συστατικών που έχουν μακραίωνη παράδοση στον χρόνο”, σημείωσε.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο